Wśród pilskich restauracji - w środę, 25 lipca - na prowadzeniu był Amor, a najlepszym kucharzem Adrian Przewoźniczak z Pubu Classic.
Najbardziej zacięta rywalizacja toczyła się jednak pomiędzy kelnerami. Pierwszy wciąż był Patyk Palicki z Molino, który w gastronomii pracował dorywczo już jako nastolatek. Nadawał się do tego idealnie bo jest energiczny, lubi ludzi i nie boi się wyzwań. - Pracę w gastronomii przede wszystkim trzeba lubić, bo inaczej szybko można się wypalić - podkreśla.
Tuż za nim z tylko trzema głosami mniej był Łukasz Rybka z Motelu Morion. Z wykształcenia jest on kucharzem, ale lepiej czuje się w roli kelnera. - Zaczynałem od pracy dorywczej jako nastolatek w klubie Pokusa w Wysokiej, a praktyki szkolne miałem właśnie w Orionie. Chętnie przychodzę do pracy, bo lubię to co robię i zarażam klientów pozytywną energią - mówi.
W powiecie czarnkowsko-trzcianeckim najwięcej głosów jako kelnerka miała Aleksandra Fijałkowska, a w kategorii kucharz prowadziła Zuzanna Witt. Na tytuł Restauracja Roku 2018 największe szanse miały: Cegielnia z Brzeźna i Złota Kaczka z Trzcianki.
Powiatowy etap zakończy się dzisiaj - 27 lipca, o godz. 22. Zwycięzcy z każdego miasta i powiatu awansują do wojewódzkiego finału zachowując głosy zdobyte w pierwszym etapie głosowania. Głosowanie w wojewódzkim finale rozpocznie się w poniedziałek 30 lipca i będzie trwać do 9 sierpnia do godz. 22.
Ogólne zasady
Zasady plebiscytu są bardzo proste i podobne do tych z ubiegłego roku.Uczestnicy powiatowego etapu - warto przypomnieć - rywalizują ze sobą w czterech kategoriach: Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku i Cukiernia/Kawiarnia Roku, a w sześciu w etapie wojewódzkim: Piekarnia Roku, Barman/Barista Roku, Lody Roku, Pizza Roku, Restauracja Wegetariańska Roku, a także Burger Roku.
Czekają atrakcyjne nagrody
Na kucharzy, kelnerów i barmanów czekają atrakcyjne nagrody, a na lokale gastronomiczne - kampanie promocyjne.Zwycięzcy w powiatowym etapie i w wojewódzkim finale odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu.
Wielką promocję zwycięzcom plebiscytu zapewni także specjalny dodatek „Mistrzowie Smaku 2018”, który po zakończeniu akcji zostanie dołączony do całego nakładu „Głosu Wielkopolskiego”. Zaprezentujemy w nim laureatów plebiscytu - zdobywców pierwszych miejsc z każdego powiatu.
W czterech głównych kategoriach największą nagrodą jest awans do finału wojewódzkiego. Czekają również między innymi wartościowe vouchery na reklamę. Także na laureatów etapu wojewódzkiego czekają atrakcyjne nagrody m.in. wycieczki i pobyty w SPA. Więcej o naszym plebiscycie znajdziesz na stronie internetowej „Głosu Wielkopolskiego” w zakładce Mistrzowie Smaku: www.gloswielkopolski.pl
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?