18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Kulinarna Krajna" w Szydłowie, czyli konkurs dla kół gospodyń wiejskich

Dorota Bonzel
"Kulinarna Krajna" w Szydłowie
"Kulinarna Krajna" w Szydłowie Dorota Bonzel
"Kulinarna Krajna", czyli konkurs na najlepszą potrawę ze śliwką, ściągnął do Szydłowa koła gospodyń wiejskich z całego regionu. Panie przywiozły karkówki, schaby, powidła, drożdżówki... Było smacznie!

Karkówka ze śliwkami, piersi kurczaka ze śliwkami, nalewka ze śliwek, kapusta ze śliwkami, schab ze śliwkami oraz różnego rodzaju wypieki ze śliwkami. Ten owoc królował podczas konkursu "Kulinarna Krajna", który w niedzielę odbył się w Szydłowie. Kto w niedzielne popołudnie odwiedził świetlicę wiejską, nie żałował. Na pewno nikt nie wyszedł głodny.

Konkurs "Kulinarna Krajna" ze śliwką w roli głównej zorganizowała Lokalna Grupa Działania "Krajna nad Notecią".

Panie z kół gospodyń wiejskich z całego regionu popisały się na medal.W sumie swoje dania zaprezentowało szesnaście kół gospodyń wiejskich z Augustowa, Krzywej Wsi, Głubczyna, Białośliwia, Grabówna, Podróżnej, Witrogoszczy, Izdebek, Wiktorówka, Walentynowa, Dolaszewa, Wysoczki, Róży Wielkiej, Szydłowa i Dębówka Nowego. Panie doskonale się przygotowały: prócz pysznych potraw, były eleganckie zastawy i gustowne ozdoby.

>>> Zobacz też: 25 lat Szpitala Specjalistycznego w Pile

- Dobrze, że się takie spotkania jak "Kulinarna Krajna" odbywają, bo można wymienić się przepisami z innymi gospodyniami, spróbować nowych potraw - chwaliła Józefa Wasiak z koła z Róży Wielkiej.

Sztandarową potrawą pań z Róży Wielkiej podczas konkursu "Kulinarna Krajna" były koperty schabowe ze śliwką oraz czernina z suszonymi owocami.
Z kolei panie z Białośliwia kusiły powidłami śliwkowymi. Powidła znalazły się m.in. na pysznej karkówce. Ciekawą potrawę przygotowały też panie ze wsi Izdebki. Oprócz karkówki, gospodynie przywiozły też kurczaka ze śliwką. Do tego podawały śliwkę w spirytusie. Palce lizać!

Więcej o konkursie "Kulinarna Krajna" przeczytasz w Tygodniku Pilskim już 22 października. Nie przegap.
Przykładowe przepisy na potrawy, które były serwowane w konkursie "Kulinarna Krajna":

Karkówka z powidłami
Składniki: 2 kg karkówki, przyprawa do karkówki, sól, pieprz, olej, słoik powideł i ketchupu pikantnego, śliwki świeże lub suszone.
Przygotowanie: długim nożem wycinamy otwór na całej długości karkówki i nadziewamy ją śliwkami. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i przyprawą, polewamy olejem. Zawijamy karkówkę w folię aluminiową i pozostawiamy na 2 godziny. Następnie przekładamy mięso do brytfanki i pieczemy bez przykrycia 30 min. w temp. 180 stopni. Mieszamy powidła z ketchupem i polewamy mięso. Pieczemy godzinę w temp. 160 stopni.
Koperta ze śliwką
Składniki: 70 dag schabu bez kości, 20 dag suszonych śliwek, 3 jaja, 2 łyżki mąki pszennej, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz do smaku, masło do posmarowania płatów schabu przed śliwką.
Przygotowanie: Schab pokroić na płaty, jak na kotlety, rozbić, obsypać solą, pieprzem i mąką. Śliwki namoczyć, odcedzić, drobno pokroić i rozsmarować na płaty schabu, które wcześniej zostały natarte masłem. Mięso złożyć w kopertę, obtoczyć w jajku i bułce i smażyć. Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub na zimno.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto