Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powrót Baru Prasowego coraz bliżej. Będzie tanio, smacznie jak u mamy i trendy

Jakub Baliński
Fot. Janusz Wójtowicz/Polskapresse
Wszyscy fani barów mlecznych w Warszawie już mogą odliczać dni do ponownego otwarcia baru Prasowego na Marszałkowskiej 10/16. Lokal na początku przyszłego roku zaprezentuje się w zupełnie nowej odsłonie. Nadal pozostanie barem mlecznym.

Stali bywalcy Prasowego mogą mieć trudności z rozpoznaniem nowego wnętrza baru. - Nie interesuje nas przeprowadzenie zwykłego liftingu - mówi Mikołaj Wojciechowski ze studia Sojko & Wojciechowski, projektantów nowej aranżacji lokalu.

Czytaj także: Nowe stare miejsce na mapie Warszawy. Przyjdź na otwarcie Basenu

- Chcemy wprowadzić nową jakość wśród barów mlecznych, liczymy, że to właśnie my zaczniemy wyznaczać trendy w wystroju takich miejsc - dodaje. Prasowy nadal pozostanie barem mlecznym. Zmieni się za to sposób prezentacji menu. Lista posiłków będzie złożona z ruchomych białych liter umiejscowionych na dużej czarnej ścianie pokrytej szklanymi płytami. W zamyśle architektów ma to przypominać klasyczną tablicę informacyjną w barach mlecznych, jednak ruchomość elementów sprawia, że może być ona także ozdobą miejsca.

Środek baru zostanie całkowicie przerobiony. - W lokalu będzie dużo stali, betonu, drewna - wylicza Wojciechowski. - Wnętrze będzie surowe, bo to klienci mają nadawać koloryt Prasowemu - stwierdza architekt. Dzięki zmniejszeniu kuchni w lokalu będzie więcej miejsca. Niczym w PRL-u w Prasowym będzie można usiąść przy długim wspólnym stole. W planach nie ma na szczęście znanych z filmów Stanisława Barei sztućców na łańcuchu.

Ciekawie będzie także na zewnątrz lokalu. Nad oknami Prasowego będą zamontowane prawdziwe markizy, które w przyszłości mają się stać znakiem rozpoznawczym baru.

Nowa koncepcja Prasowego zrodziła się w głowie Kamila Hagemajera, najemcy lokalu przy Marszałkowskiej. - Chcemy, aby w naszym barze wszyscy mogli zdrowo, tanio i smacznie zjeść. - mówi Hagemajer. Właściciele chcą, by do lokalu goście przychodzili z wyboru, a nie tylko wtedy, gdy nie mają czasu sami przygotować posiłku. - Żeby wygrać konkurs, musieliśmy spełnić szereg warunków, takich jak na przykład pomoc najbiedniejszym - tłumaczy właściciel baru.

Zobacz koniecznie: Poznaj z nami nowe i modne miejsca, lokale w stolicy [PRZEWODNIK]

Wstępny koszt remontu Prasowego to około pół miliona złotych. Pierwsi klienci skosztują pysznych ruskich pierogów i naleśników już na początku 2013 roku.

Co sądzicie o warszawskich barach mlecznych? Lubicie jeść w takich miejscach? Który bar mleczny w stolicy jest najlepszy? Czekamy na wasze opinie na: warszawa.naszemiasto.pl

Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto