W Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile odbył się konkurs na najładniejszą aranżację stołu wielkanocnego. Do rywalizacji stanęło czternaście drużyn.
- Konkurs skierowany był do uczniów klas drugich i trzecich technikum. Zorganizowaliśmy go po raz pierwszy. Chcieliśmy w ten sposób zwrócić uwagę młodzieży, że ważne są nie tylko potrawy, ale też to, jak stół wygląda, jego dekoracja - tłumaczy Joanna Stadnik, nauczycielka ZSG, jedna z organizatorek konkursu.
Młodzież postawiła na kolor zielony i fioletowy. Na stołach dominowały dekoracje właśnie w tych barwach.
- Chciałyśmy, żeby było żywo, wiosennie - wyjaśnia Malwina z klasy II U i przyznaje, że odkąd rozpoczęła naukę w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile, zaczęła bardziej zwracać uwagę na wygląd stołu. - Stało się to dla mnie ważne i w domu zwracam uwagę, żeby stół był ładnie nakryty.
>>> Zobacz też: Piła: skromny jarmark wielkanocny
Z kolei Michał Ryczek z II T i Maja Zdanowicz z II U postawili na tradycję. Nawet przebrali się w ludowe stroje.
- W naszych domach elementy polskiej tradycji są obecne, jest ona dla nas ważna. Przenieśliśmy to na nasz stół konkursowy. Nie ma u nas nic sztucznego - zachwala Michał.
A Maja dodaje:
- Przygotowanie stołu wielkanocnego jest bardzo pracochłonne. Najwięcej czasu zajęło przygotowanie babki.
Wysiłek się opłacił. Michał i Maja zajęli pierwsze miejsce.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?