Biesiadnicy powinni spróbować każdego z nich, co ma zapewnić siłę i urodzaj w następnym roku. Jakich konkretnie potraw nie powinno zabraknąć?
Na polskim stole króluje przede wszystkim karp przyrządzany na różne sposoby, choć najchętniej jemy smażonego. Do tego barszcz z uszkami, choć w wielu domach przygotowuje się też zupę grzybową. Do tego ryba po grecku, śledz na różne sposoby, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjną potrawą (wschodnia) jest też kutia (mak z rodzynkami i miodem). Bywa, że gospodynie przygotowują kluski z makiem. Popularny jest też groch z kapustą lub łazanki z kapustą.
W wielu domach podaje się dzisiaj także krokiety z kapustą i grzybami albo drożdżowe paszteciki. Warto podać też piernik makowiec lub sernik, to tradycyjne bożonarodzeniowe wypieki. A do popicia najlepszy jest kompot z suszu. Po takiej obfitej kolacji nie pozostaje nic innego, jak wybrać się na pasterkę.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?