Pyszne ciasto z truskawkami i kremem do popołudniowej kawy kawy
Ciasto
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 małe jaja
- 8 łyżek mleka
- 2 i 1/3 szklanki maki
- 1 paczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
Kostkę masła i 1 szklankę cukru utrzeć na puszystą masę. Dodawać mieszając jaja, mleko, cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - ucierając dodawać stopniowo do masy. Ciasto rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 30-35 minut. Przestudzić.
Krem
- 1 łyżka margaryny
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
- skórka z cytryny
- 6 żółtek
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zagotować 3 szklanki wody, cukier, tłuszcz, sok i skórkę z cytryny. Mieszając dolać rozrobioną z mąką ziemniaczaną wodę, zagotować. Żółtka wymieszać z 4 łyżkami kremu, następnie mieszając dodać do reszty kremu. Trochę przestudzić i rozprowadzić na cieście.
- 1,5 kg truskawek
- 1 lub 2 czerwone galaretki
- listki melisy do przybrania
Truskawki umyć, oczyścić. W zależności od wielkości przekroić na pół lub ćwiartki i ułożyć na kremie. Galaretkę ugotować według przepisu, poczekać aż przestygnie i lekko się zetnie, wylać na truskawki. Można przybrać listkami melisy.
Smacznego!
Polub nas na FB
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?