Uprawnienia jakie zdobył, posiada zaledwie 400 kucharzy na całym świecie. W Polsce... tylko dwóch.
Nim Zenon Hołubowski mógł pochwalić się cennym dokumentem, czekało go kilka ciężkich dni w stolicy Słowenii - Ljubljanie. To właśnie tam odbyło się seminarium i szkolenie na Akredytowanego Sędziego Kulinarnego Międzynarodowej Federacji Kulinarnej WACS, a później decydujący egzamin. W szkoleniu brało udział 20 osób z różnych krajów min. Turcji, Chorwacji, Włoch, Serbii. Jak wyglądał sam egzamin?
- Na początek test z języka angielskiego i kuchni klasycznej. Następnego dnia sprawdzano nas z regulaminu WACS, zasad sędziowania, aktualnych trendów oraz sposobów przekazywania uwag uczestnikom konkursów - wylicza Hołubowski. - Był też egzamin praktyczny. Ocenialiśmy prace uczestników konkursu, który odbywał się w tym czasie na Słowenii. Przed naszym instruktorem musieliśmy obronić wystawione przez nas oceny - dodaje.
Obronili. Okazuje się jednak, że kilka dni w Słowacji, to tylko cząstka z przygotowań i wysiłku, jaki trzeba było włożyć.
- Przygotowania do tego egzaminu trwały w moim przypadku aż około pięciu lat - opowiada Hołubowski. - Przede wszystkim chodziło o zdobycie stażu sędziowskiego w zawodach międzynarodowych. Problem był taki, że mogłem sędziować tylko, gdy w zawodach brały udział ekipy z Polski. Dlatego trwało to tak długo. Teraz już takich ograniczeń nie mam - dodaje.
No dobrze, tylko po co to wszystko?
- Jest w Polsce sporo konkursów kulinarnych. Obserwując je od kuchni, mogę powiedzieć, że tylko niektóre z nich trzymają pewne standardy.Osoby oceniające te konkursy, to szefowie kuchni, może i biegli w swej profesji, ale nie do końca mający pojęcie o kryteriach ocen w takich konkursach, na co zwrócić uwagę i do czego się odnieść. Aby konkursy stały na coraz wyższym poziomie, trzeba nie tylko świetnych kucharzy, ale i wyszkolonych, świadomych swej odpowiedzialnej roli sędziów - kończy Zenon Hołubowski.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na
Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Daj nam znać! NAPISZ DO NAS PRZYŚLIJ SMS lub ZADZWOŃ 698 635 635
Jak przygotować się do rozmowy o pracę?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?