Pierogi z kapustą i grzybami, faszerowany pstrąg i szczupak, kutia, zupa rybna i grzybowa - wszystkie te potrawy kojarzyć mogą się z jednym, czyli wigilijnym stołem. Co koniecznie musi się na nim pojawić?
Na to pytanie odpowiedziało jury, które oceniało ,,Krajeńskie potrawy wigilijne” w ramach konkursu Kulinarna Krajna, który odbył się w niedzielę 9 grudnia w Szydłowie. Jego organizatorem była Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.
Konkursowe potrawy oceniało jury w składzie: Mirosława Rutkowska-Krupka, Anna Koper i Stefan Rola.
Bez wielkich zgrzytów zdecydowali oni, że najlepsza była kapusta z grzybami, którą przygotowały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Grabównie. Zwycięzca w nagrodę - warto podkreślić - otrzymał tysiąc złotych.
Drugie miejsce zajęło Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Pile za pierogi pieczone z kaszą i ziemniakami, a trzecie - sołectwo Osiek nad Notecią za faszerowanego pstrąga.
Nie zabrakło także wyróżnień, które otrzymało m.in. Koło Gospodyń Wiejskich Zgodna Wieś z gminy Wysoka.
Gmina Miasteczko Krajeńskie z powodu absencji gminy Białośliwie do konkursu - po raz pierwszy - mogła wystawić dwie drużyny.
Pierwsze stoisko przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Grabównie, które - jak już pisaliśmy - wygrały konkurs dzięki swojej kapuście z grzybami.
Druga drużyna o nazwie Aniołki Romana z Miasteczka Krajeńskiego także nie może się wstydzić. Zaserwowała faszerowanego szczupaka w galarecie, za którego otrzymała wyróżnienie. Na talerzu - trzeba przyznać - wyglądał on niezwykle pięknie i pewnie wybornie smakował.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?