Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chicken Burger najlepszy! Poznajcie wyniki konkursu kulinarnego „Kuchnia łączy pokolenia - Senior i Junior w kuchni” w Brzostowie

Martin Nowak
Martin Nowak
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie
Odbył się konkurs kulinarny w Brzostowie. Uczniowie z całego powiatu gotowali ze swoimi bliskim. Bezkonkurencyjny okazał się Chicken Burger XXL

Konkurs kulinarny w Brzostowie

To był wyjątkowy konkurs kulinarny. Obok uczniów za kuchennymi blatami stanęli ich bliscy m.in. rodzice i dziadkowie. Wspólnymi siłami tworzyli potrawy, dzięki którym szalały kubki smakowe jurorom. Wybór najlepszego dania nie był łatwy.

W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie - w piątek 21 kwietnia - odbył się finał Konkursu Kulinarnego „Kuchnia łączy pokolenia - Senior i Junior w kuchni”. Dwunastu uczniów (klas VII i VIII) ze szkół podstawowych z Wałcza, Piły, Kaczor, Dziembowa, Miasteczka Krajeńskiego, Białośliwia i Wysokiej, nazywani umownie Juniorami, gotowali zgłoszone wcześniej potrawy. Podczas finałowego konkursu towarzyszyli im Seniorzy, czyli członkowie rodzin, m.in. rodzice, dziadkowie. Ich rola polegała na podpowiadaniu, ale była nieoceniona.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury miało ciężki orzech do zgryzienia, ale ostatecznie najlepszą potrawą okazał się Chicken Burger w wersji XXL. Przygotował go Nikodem Nagengast ze Szkoły Podstawowej w Wysokiej. Drugiej miejsce zajęła Anastazja Wieczorek ze Szkoły Podstawowej w Dziembowie, która podała roladki wieprzowe na kołderce z modrej kapusty otoczone kluseczkami. Na trzecim miejscu na podium znalazła się z kolei Nadia Kuźniacka ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Pile. Czym zaskoczyła jurorów? Jej potrawa to tajskie czerwone curry z krewetkami.

Jury przyznało także wyróżnienia. Otrzymali je: Filip Florek (Szkoła Podstawowa w Miasteczku Krajeńskim) za potrawę: Kurczakowa rozróba, Emilia Gapińska (Szkoła Podstawowa w Kaczorach) za potrawę: Leśne babeczki i Maja Łukasik (Szkoła Podstawowa w Białośliwiu) za potrawę: Zawijasy makaronowe ze szpinakiem i kurczakiem.

Potrawy oceniało Jury w składzie: Michał Tuliszewski - dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie, Anna Lidia Koper - właścicielka Restauracji Dworek Galeria Koper, Michał Witt - Chef Restauracja Pomarańczowy Fortepian z Piły, Marek Szczepanik - Chef Restauracja Molino z Piły, Marcin Gryszpiński - przedstawiciel GastroCentrum z Piły, Roman Jasiński - kierownik praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.

- Zwycięska trójka otrzymała vouchery do jednej z sieci elektromarketów o wartości 250 zł, 200 zł i 150 zł oraz kilkudniowy kurs kulinarny zorganizowany pod okiem szefów kuchni restauracji Pomarańczowego Fortepianu i Molino. Dodatkowo wszyscy uczestnicy finału otrzymali liczne nagrody ufundowane przez partnerów konkursu -

informuje Jarosław Seweryn, nauczyciel Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie.

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto