Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Kina marzą o powrocie do frekwencji sprzed pandemii covid-19

Kina marzą o powrocie do frekwencji sprzed pandemii covid-19

Legnica: Dzisiaj policjanci prowadzą akcje zero tolerancji dla piratów drogowych

Legnica: Dzisiaj policjanci prowadzą akcje zero tolerancji dla piratów drogowych

Polecamy

Będą laptopy dla nauczycieli? ZNP chce zmian w programie

Będą laptopy dla nauczycieli? ZNP chce zmian w programie

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Ukradli bratki w centrum Wyrzyska. Będą musieli odpowiedzieć za to przed sądem

Ukradli bratki w centrum Wyrzyska. Będą musieli odpowiedzieć za to przed sądem