Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski...
fot. Adam Wojnar/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Miodek turecki i misie

Miodek turecki (znany też jako trupi miodek) to krakowski przysmak na Wszystkich Świętych. To różnokolorowe, nieregularne kawałki karmelizowanego cukru o różnych smakach (najczęściej waniliowy, śmietankowy i kakaowy), z dodatkiem orzeszków ziemnych. Sprzedawany jest w przezroczystych foliowych rożkach w dwóch wersjach – twardej oraz kruchej i miękkiej. Twardy miodek turecki trzeba długo ssać – w przeciwnym razie przyklei się do zębów.

Inne słodkości, jakie można dostać na krakowskich nekropoliach, to misie, czyli wafelki wypełnione słodkim kremem.

Zobacz również

Co za kumulacja! Mężczyzna mocno przesadził. Trafił prosto za kraty!

Co za kumulacja! Mężczyzna mocno przesadził. Trafił prosto za kraty!

"Pasieka w bibliotece" - wystawa w Bibliotece na Dworcu PKP w Kościerzynie

"Pasieka w bibliotece" - wystawa w Bibliotece na Dworcu PKP w Kościerzynie

Polecamy

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Jaki prezent kupić na Dzień Matki? Sprawdź nasze propozycje

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Puchną ci dłonie? To może być objaw poważnej choroby!

Puchną ci dłonie? To może być objaw poważnej choroby!