W skrócie
Co to są pestycydy?
Grupa związków chemicznych, wytwarzanych naturalnie na bazie roślin, jak i sztucznie nazywane są pestycydami. Substancje są używane do:
- niszczenia pasożytów roślin i zwierząt.
- zmniejszania ryzyka chorób roślin
- oraz zwalczania chwastów.
Stosowanie pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej populacji ludzi. Tłumaczy się również, że pestycydy mają uchronić i przyspieszyć wzrost roślin potrzebnych do zagwarantowania jedzenia. Narażenie ludzi na płyny z pestycydami rośnie, gdy mieszka się blisko gospodarstw rolnych lub nie dostatecznie myje kupione warzywa i owoce.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia owoców i warzyw określanych „Clean Fifteen”
Zdrowie a pestycydy
Resztki pestycydów mają szkodliwe działanie dla zdrowia. Dowiedziono, że spożywanie nadmiaru pestycydów z może negatywnie wpływać na rozwój człowieka, w tym okres płodowy. Obserwuje się też zwiększenie chorób układu rozrodczego. Pestycydy mogą też zaburzać gospodarkę hormonalną Substancje szkodliwe dla człowieka takie jak to między innymi: