Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty Czwartek. Nowe pilskie pączkarnie przeżywają prawdziwe oblężenie. Przepisy na pączki domowej roboty [PĄCZKI]

TR, RED
Kolejka za pączkami w Pile
Kolejka za pączkami w Pile Fot. Czytelnik
Dziś Tłusty Czwartek, najbardziej słodki dzień w kalendarzu. Tradycja nakazuje by tego dnia każdy zjadł przynajmniej jednego pączka, co ma zagwarantować mu pomyślność. O tym, że z tradycją u nas bardzo dobrze najlepiej świadczą kolejki za pączkami.

Tłusty Czwartek. Kolejki pod pączkarniami

Największe oblężenie przeżywają dziś w Pile dwie nowe pilskie pączkarnie - Pączkarnia Babci Jańci oraz Pączkarnia Manufaktura. Znawcy tematu przekonują, że dobre pączki w Pile można dostać także pod innym adresem np. w Piekierni i Cukierni "Bochenek". Można też zrobić pączki samemu. Zebraliśmy dla was najciekawsze przepisy.

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki

Składniki:

  • 200 ml mleka 2-procentowego
  • 30 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 80 g masła
  • 6 żółtek
  • 600 g masła
  • 300 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania:
z mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn;gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiać ok. 30 min;na koniec dodać rozpuszczone masło i wyrobić ciasto ponownie, aż będzie odstawać od ręki;z tak wyrobionego ciasta wykręcać kulki o wadze 35 g i nadziewać konfiturą;odstawić do wyrośnięcia;wyrośnięte pączki smażyć w głębokim tłuszczu

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki jabłkowe

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 100 g drożdży, 250 ml mleka
  • 100 g cukru, 60 g masła
  • 2 jajka, szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 duże jabłka
  • tłuszcz do smażenia, cukier puder

Sposób przygotowania:
drożdże wkruszyć do mleka, dodać trochę cukru oraz 1 łyżkę mąki i wymieszać;wlać do reszty mąki, dodać cukier i sól;resztę mąki przesiać do miski, dodać masło ;jajka rozkłócić ze skórką cytrynową, dodać do mąki;całość wyrobić na gładkie ciasto;z ciasta uformować kulę, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrosła;jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę;dodać do ciasta i całość jeszcze raz wyrobić, odstawić ciasto na 15 min, żeby ponownie podrosło;rozgrzać tłuszcz;łyżką odrywać ciasto, formować kulę i smażyć 3 min z każdej strony; ułożyć na papierze i osączyć z tłuszczu

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki z ajerkoniakiem

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1,5 kg mąki
  • 10 jajek
  • 100 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g drożdży
  • aromat pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:
pół litra mleka zagotować z masłem; wsypać 500 g mąki i wymieszać;białka ubić;żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym; następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy;drożdże rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku;wszystko razem wymieszać w dużej misce, dodając resztę mąki i zaczyn drożdżowy; dobrze wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce; po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia; smażyć kilka minut po każdej ze stron; ostudzone pączki udekorować polewą

Nadzienie ajerkoniakowe:

  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml likieru jajecznego

w głębokim naczyniu utrzeć jajka z cukrem pudrem na puszystą, białą masę ;mleko zagotować z laską wanilii i lekko schłodzić ;do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli mleko, cały czas ubijając ;kiedy składniki dokładnie się połączą, masę odstawić do schłodzenia ;do zimnej masy wlać likier jajeczny, delikatnie wymieszać

Przepisy na Tłusty Czwartek Przepis na pączki serowe

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 4 jajka
  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 400 g tłustego sera twarogowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 ml gęstej śmietany
  • 60 ml mleka
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
z drożdży, mleka i trzech łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia;ser zmielić dwukrotnie, pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą;dodać rozczyn i wyrobić gładkie ciasto;formować z niego kulki, do środka wkładać po łyżeczce konfitury wiśniowej &#;pączki odłożyć do wyrośnięcia;smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor;osączać na papierze i jeszcze gorące posypać cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na faworki po włosku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 25 ml grappy
  • 50 g smalcu
  • 30 ml oleju
  • 15 g proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli, cukier puder

Sposób przygotowania:
mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia;dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto;przykryć i odstawić na godzinę;rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wycinać paski szerokości 4 cm i długości 8 cm;nacinać pośrodku raz lub dwa razy, tak jak faworki, ale nie przewijać ciasta;wkładać partiami na mocno rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor;osączyć na papierowym ręczniku;posypać obficie cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na sypki chrust

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 14 jajek
  • 60 g masła
  • 130 ml śmietany
  • 5 g soli
  • 5 g spirytusu
  • 2 kg smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:
wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto;odstawić na 2 godz. do lodówki; rozwałkować na stolnicy i smażyć w głębokim tłuszczu;gotowe faworki przysypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki wiedeńskie

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 15 ml wódki
  • 1 pomarańcza, esencja rumowa
  • dżem morelowy, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:
drożdże, letnie mleko, 4 łyżki mąki oraz 1 łyżkę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia żółtka ze szczyptą soli utrzeć z cukrem, dodać resztę mąki i zaczyn drożdżowy wyrobić dodać rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze 10 min, dodając wódkę, otartą skórkę z pomarańczy i kilka kropel esencji rumowej pozostawić do wyrośnięcia kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować je na grubość 1 cm, wykrawać szklanką, nadziewać dżemem morelowym, zlepić po dwa krążki i wykroić jeszcze raz szklanką układać na pergaminie i pozostawić do wyrośnięcia smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu z obu stron

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki orzechowe w sosie czekoladowym

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 160 g cukru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 5 ml esencji waniliowej
  • cukier puder
  • tłuszcz do smażenia

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietanki 36-proc.
  • 200 g ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:
w ciepłym mleku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką i resztą cukru dodać rozczyn, roztopione masło i esencję waniliową wyrobić ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia następnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wycinać foremką dowolne kształty, np. serca tak przygotowane pączki pozostawić do ponownego wyrośnięcia przygotować sos czekoladowy: w rondelku podgrzać śmietanę, dodać pokruszoną czekoladę mieszać aż do powstania gładkiego, lśniącego sosu pączki smażyć w głębokim tłuszczu podawać polane sosem czekoladowym i obficie posypane cukrem pudrem

Przepisy na Tłusty Czwartek | Przepis na pączki hiszpańskie

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 250 ml wody
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Glazura:

  • 200 g cukru pudru
  • 20 ml soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:
zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli na wrzątek wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka ostudzić ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami przełożyć do rękawa cukierniczego na pergamin wycisnąć kółka ciasta o średnicy 7 cm partiami wkładać pączki do mocno rozgrzanego tłuszczu smażyć 4-5 min z każdej strony wyjąć, osączyć na ręczniku papierowym cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami wrzątku i sokiem glazurą posmarować pączki

od 7 lat
Wideo

echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto