Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ekośroda u Wyspiarza. Jak powinno wyglądać ekologiczne gotowanie?

OPRAC.:
Martin Nowak
Martin Nowak
Ser z ziemniaka, zupa z liści, kiszona marchewka i chipsy z obierek ziemniaka - tych i innych niecodziennych potraw można było spróbować podczas Ekośrody u Wyspiarza

14 lipca w gościnnych progach Wyspiarza społecznicy z Klubu Dobrego Klimatu próbowali przekonać pilan, że dbanie o przyrodę na co dzień jest proste, intuicyjne i tanie. Zainteresowanie tematem było duże.

- Zgodnie z powiedzeniem, że droga do serca wiedzie przez żołądek, postanowiliśmy przekonać do ekologicznych nawyków za pomocą jedzenia. Nasza członkini Dagmara Hoffmann przygotowała pyszne potrawy wegetariańskie w duchu zero waste. Użyła produktów, które zwykle trafiają do pojemnika na odpady. Jadły nawet niejadki - zapewnia Zuzanna Błaszczyk-Koniecko, specjalista do spraw komunikacji i wizerunku w Altvater Piła, koordynatorka KDK.

- Marnujemy ogromne ilości jedzenia. Często nie wiemy jak tę żywność przetworzyć. Nie mamy świadomości, że coś, co zwykle trafia do śmietnika, a w najlepszym razie do kompostownika, w ogóle można zjeść - dodaje prowadząca warsztaty Dagmara Hoffmann.

- Przyszłam tutaj z ciekawości. Trudno było mi wyobrazić sobie ser z ziemniaka i zupę z liści. Przyznam szczerze, że podchodziłam do tego sceptycznie, ale okazało się, że potrawy były naprawdę bardzo smaczne - opowiada jedna z uczestniczek warsztatów. - Kiszonki, ser, twaróg i zupa na pewno na stałe zagoszczą na moim stole, bo staramy się z rodziną ograniczać ilość zjadanego mięsa. Czasami brakuje nam inspiracji na nowe potrawy. Te, których próbowałam podczas warsztatów, są tak niecodzienne, że wcześniej nigdzie się z nimi nie zetknęłam.

Największymi hitami środowych warsztatów były ser z ziemniaka i zupa z liści. Na prośbę uczestników warsztatów podajemy więc przepisy.

Ser z ziemniaka: ugotować 4 ziemniaki, dodać 4 łyżki oleju, 3 łyżki płatków drożdżowych i ulubione przyprawy, zmiksować.

Zupa z liści: na tłuszczu zeszklić cebulę, dodać liście rzodkiewki, kalarepy i marchwi, dołożyć pokrojonego ziemniaka, przesmażyć, zalać bulionem warzywnym, gotować aż ziemniak zmięknie, zmiksować.

Kolejne spotkanie z cyklu Ekośroda u Wyspiarza odbędzie się 28 lipca. Tego dnia dr Paweł Michał Owsianny z Nadnoteckiego Instytutu UAM i Pile i Grzesiek Marciniak Jr. z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego odpowiedzą na pytanie jak uratować świat przed katastrofą klimatyczną. Przyczynkiem do dyskusji będzie film „Można panikować” Johnatana L. Ramseya. 11 sierpnia z kolei odbędą się warsztaty wytwarzania kosmetyków zero waste, które poprowadzi Joanna Przybył z Warsztatowni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto