Kutia mojej babci
Składniki
25 dag pszenicy
25 dag maku
1 szklanka mleka
10 dag miodu
15 dag migdałów
1 szklanka wrzątku
(w mojej wersji: namoczone rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, posiekane suszone figi)
Przygotowanie:
Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 20 godzin. Ugotuj ją trzy razy zmieniając wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Mak przepłucz i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy ostygnie zmiel go trzykrotnie. Migdały zalej wrzątkiem i zostaw do ostygnięcia. Obierz ze skórki i posiekaj. Dodaj mak roztarty z podgrzanym miodem. Na koniec dołóż wystudzoną pszenicę. Kutię wymieszaj i schłódź w lodówce. Jeżeli chcesz przygotować moją wersję dodaj szklankę bakalii.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?