Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowanie na ekranie. W akcji grupa kulinarna z Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych [ZDJĘCIA, PRZEPIS]

TR
Gotowanie na ekranie w wykonaniu grupy kulinarnej z CAOSiN
Gotowanie na ekranie w wykonaniu grupy kulinarnej z CAOSiN Fot. Agnieszka Świderska
Jeżeli jeszcze nie przygotowaliście zakwasu na wigilijny barszcz, to już ostatni dzwonek. Dobry zakwas potrzebuje bowiem tygodnia, żeby dojrzeć. Dokładnie tyle dojrzewał zakwas pani Eli z grupy kulinarnej z Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych, na którym ugotowano barszcz podczas "Gotowania na ekranie". Gotowały we cztery - Elżbieta, dwie Marie i Danuta. Oprócz barszczu przygotowały uszka z grzybami, faszerowanego karpia w galarecie, smażonego karpia, sałatkę śledziową i kutię według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenia. Pokaz odbył się na Pilskim Jarmarku Bożonarodzeniowym.

Kutia mojej babci

Składniki
25 dag pszenicy
25 dag maku
1 szklanka mleka
10 dag miodu
15 dag migdałów
1 szklanka wrzątku
(w mojej wersji: namoczone rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, posiekane suszone figi)

Przygotowanie:
Pszenicę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 20 godzin. Ugotuj ją trzy razy zmieniając wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. Mak przepłucz i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy ostygnie zmiel go trzykrotnie. Migdały zalej wrzątkiem i zostaw do ostygnięcia. Obierz ze skórki i posiekaj. Dodaj mak roztarty z podgrzanym miodem. Na koniec dołóż wystudzoną pszenicę. Kutię wymieszaj i schłódź w lodówce. Jeżeli chcesz przygotować moją wersję dodaj szklankę bakalii.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto