Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Groźna bakteria w parówkach z Biedronki. GIS ostrzega

TR
W jednej z partii parówek wykryto bakterię wywołującą groźną chorobę - listeriozę
W jednej z partii parówek wykryto bakterię wywołującą groźną chorobę - listeriozę Fot. GIS
W jednej z partii produktu "Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature", która była dostępna do sprzedaży w sieci Biedronka wykryto bakterie Listeria monocytogenes, które mogą prowadzić do groźnej choroby listeriozy - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny. Kilka dni wcześniej GIS alarmował o bakteriach w parówkach Pikok sprzedawanych w sieci Lidl.

Feralna partia parówek to wyprodukowane przez Sokołów "Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature” 250 g, numer partii 10971, numer serii: Seria C: 09749229, termin przydatności do spożycia: 01.05.2021. Były do sprzedaży w sieci Biedronka. Po tym jak znaleziono w niej bakterie wywołującą listeriozę Sokołów i Jeronimo Martins Polska wszczęły procedurę wycofania jej z obrotu. Nie wiadomo jaka część została już sprzedana. GIS ostrzega: pod żadnym pozorem nie można zjeść skażonego mięsa, a w przypadku wystąpienia objawów choroby po jego spożyciu należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.

To już kolejne w ostatnich dniach ostrzeżenie GIS dotyczące bakterii w parówkach. Kilka dni wcześniej GIS informował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii parówek „Pikok Pure Parówki z szynki 250 g” sprzedawane w sieci Lidl. Ich producentem również był Sokołów. Zakażona partia to partia numer: 11031, numer serii: Seria C: 10349134, termin przydatności do spożycia: 04.05.2021 r.

- W wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

- informuje GIS.

Listerioza jest to choroba bakteryjna, którą wywołuje pałeczka Listeria monocytogenes. Bakteria namnaża się w temperaturze od 0° do 50°C, co sprawia, że warunki chłodnicze nie chronią żywności przed jej namnażaniem. Bakterie te cechuje zdolność przetrwania krótkotrwałej pasteryzacji lub mrożenia. Całkowite pozbawienie tych bakterii właściwości aktywnych można uzyskać stosując temperaturę 70°C przez dwie minuty. Listeria monocytogenes występuje w glebie, na roślinach, w wodzie oraz w ściekach, kiszonkach, mleku, a także w ludzkim i zwierzęcym kale.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto