Nasza Loteria

Jak dobrze suszyć grzyby i je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby na suszenie grzybów w piekarniku, suszarce i na kaloryferze

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych.
Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych. pixabay.com/kropekk_pl
Jak suszyć grzyby? Oto pytanie, na które warto znać odpowiedź. Sezon grzybowy na finiszu, o grzyby ciężko przy panującej w całym kraju śnieżnej aurze. Ostatnie świeże okazy warto przeznaczyć na sos lub zupę, a resztę wysuszyć lub zamrozić. Jak wygląda prawidłowe przechowywanie leśnych darów? Podpowiadamy, jak je suszyć krok po kroku. Wśród sprawdzonych sposobów m.in. suszenie grzybów w piekarniku, w suszarce i na słońcu.

Spis treści

Grzybobranie 2023. Co zrobić z zebranymi grzybami?

Bez dwóch zdań od wielu tygodni dania na bazie pysznych leśnych zbiorów są na topie. Co więcej, smak lasu można zatrzymać na dłużej. Wystarczy zasuszyć i odpowiednio przechowywać zebrane okazy. Dzięki temu w każdej chwili mogą trafić jako aromatyczny dodatek do białego barszczu lub baza do wigilijnego farszu na pierogi.

Zebrane grzyby można też przechowywać w zamrażarce: Te grzyby warto zamrozić. Czy trzeba je gotować? Niektóre gatunki można przechowywać nawet do roku! Zobacz, co robić, aby się nie sklejały

Jak suszyć grzyby krok po kroku? Oto sprawdzone sposoby grzybiarzy

Suszenie wydaje się być proste, trzeba jednak pamiętać o kilku szczegółach. Sam proces to nic innego, jak jedna z form przechowywania żywności. Wysoka temperatura powoduje odparowanie wody, bez utraty aromatu i smaku. Choć w ten sposób można konserwować praktycznie wszystkie gatunki grzybów, najlepiej wybierać te o suchej strukturze kapelusza, np. podgrzybki, smardze, koźlarze lub prawdziwki. Nawet skurczone wciąż będą sprawiały wrażenie „nabitych”. Te, które na pierwszy rzut oka wydają się tłuste, np. maślaki, dobrze jest wcześniej obrać ze skórki. Z kolei gatunki blaszkowe, choć można suszyć, lepiej od razu wykorzystać lub zamrozić. Kurki czy rydze nie dość, że łatwo tracą walory odżywcze, są też wodniste, co utrudnia i wydłuża sam proces.

Warto pamiętać, że grzybów, które będziemy suszyć, wcześniej nie moczymy. Wystarczy oczyszczenie i segregacja na konkretne gatunki.

Suszenie grzybów w piekarniku, suszarce i nie tylko. Który sposób najlepiej wybrać?

Wielu doświadczonych grzybiarzy ma w domu specjalny sprzęt – suszarkę do grzybów. Wygodny pojemnik w kilka godzin wysuszy posegregowane okazy. W zależności od modelu czas i pojemność różnią się między sobą. Urządzenie działa na zasadzie nawiewu. Najtańsze małe suszarki można kupić już za ok. 100 złotych, za większe i funkcjonalne modele trzeba dać 200-300 złotych.

Amatorzy często stawiają na domowe suszenie zbiorów, a tu sposobów jest kilka. Wiosną i latem można pokusić się o wystawienie grzybów na działanie promieni słonecznych. Warunkiem jest dobra pogoda – przez kilka dni musi być ciepło i słonecznie. Pokrojone i równomiernie rozłożone maślaki lub koźlaki wystawia się na zewnątrz (najlepiej na tacce lub siatce, przykryte gazą) i suszy przez kilka dni.

Niektórzy wybierają szybszą formę – piekarnik. Działa szczególnie przy chłodnej aurze. Tu zamiast kilku dni proces suszenia skraca się do kilku godzin. Pokrojone grzybki można położyć na ruszcie lub na tacce. Temperatura nie może być za wysoka, najlepiej ustawić 50-60 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Dla lepszego efektu można lekko uchylić drzwiczki, dzięki temu leśne zbiory nie zaparują.

W późne jesienne lub zimowe dni jako źródło ciepła posłuży kaloryfer. Suszenie „naszyjników” to metoda, którą praktykuje się od lat w wielu polskich domach. Kawałki grzybów nawija się z odstępami na nitkę i rozwiesza na żeberkach.

Grzybiarze stawiają czasem na lodówkę lub mikrofalówkę. O ile mikrofalówka działa ciepłem, o tyle zaskoczenie budzi drugie urządzenie. Kawałki rozkłada się na półkach i czeka, aż stracą nadmiar wody. Można pokusić się o montaż pochłaniacza wilgoci, który nieco przyspieszy całe zadanie. Minusem suszenia grzybów w lodówce jest intensywność zapachu i ryzyko przejścia nim innych produktów.

Jak przechowywać suszone grzyby?

Każda z metod daje efekt w postaci twardych i suchych grzybów. Należy jednak monitorować cały proces, aby nie doprowadzić do przesuszenia, wtedy, zamiast służyć na kolejne miesiące, będą się kruszyć i rozpadać. Gotowe kawałki podgrzybków, prawdziwków lub maślaków warto przechowywać w szczelnym pojemniku, najlepiej szklanym słoju, a także w ciemnym miejscu, np. szafce lub spiżarni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

NaM - Podlaskie ligawki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak dobrze suszyć grzyby i je przechowywać? Oto sprawdzone sposoby na suszenie grzybów w piekarniku, suszarce i na kaloryferze - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto