Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak wigilijna kapusta to z Kościerzyna Wielkiego, a jak karp to z Nowej Wsi Ujskiej

Marek Wolski
Marek Wolski
KGW Kościerzyn Wielki
Do rywalizacji w dziewiątej edycji konkursu „Kulinarna Krajna” stanęło osiem drużyn reprezentujących poszczególne gminy Powiatu Pilskiego. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich z Kościerzyna Wielkiego w gm. Wyrzysk, drugie miejsce zajęły panie z KGW w Nowej Wsi Ujskiej w gm. Ujście, trzecia była ekipa z Centrum Aktywizacji Seniorów z Piły.

Jury oceniało m.in. smak i pomysłowość przygotowanej potrawy, dekoracje i estetykę nakrycia stołu oraz opis słowny przepisu i historii potrawy. Komisję tworzyli: członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Jacek Bogusławski, właściciel Restauracji "Jutrzenka" w Białośliwiu Piotr Janeczko oraz etnograf i były wieloletni kierownik Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią, a także członek Zarządu LGD Krajna nad Notecią Stefan Rola.
Konkurs odbył się w Szydłowie.

To bardzo ważne wydarzenie promujące tradycje kulinarne Krajny. Warto te tradycje wspierać i cieszę się, że LGD Krajna nad Notecią to doskonale robi, a Zarząd Województwa Wielkopolskiego wspiera te działania

- podkreśla Jacek Bogusławski, członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego.

Najlepszą potrawą okazała się wigilijna kapusta przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kościerzyna Wielkiego. Jak ją przygotować?

Na samym początku kroimy białą kapustę i prażymy ją na maśle, nie wlewamy do tego żadnej wody. Potem dodajemy usmażone pieczarki. Mogą one być przyprawione, ale niekoniecznie. Cały czas trzeba to mieszać, żeby nam się nie przypaliło. Na koniec trochę soli i pieprzu do smaku. To wszystko jest tylko prażone na masełku

– zdradza przepis zastępczyni przewodniczącej Koła Bożena Modrak.

KGW w Kościerzynie Wielkim tworzy około 20 pań, które w trakcie swoich spotkań wymieniają się przekazywanymi w rodzinach przepisami.

Jury oczarował także karp smażony w migdałach przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Ujskiej. Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości jak powinien smakować wigilijny karp, to koniecznie powinien sprawdzić ten przepis.

Zgadza się. Nasz karp jest przepyszny. Przepis jest następujący: filet karpia solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15-30 minut, żeby dojrzał. Następnie obtaczamy go w mące, w jajku i bułce tartej. Bułka musi być wymieszana z płatkami migdałów. I tak przygotowaną rybę smażymy przez kilka minut z obu stron na maśle klarowanym. Efekt gwarantowany

– mówi Alicja Hajt, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Ujskiej.

Karp w migdałach był daniem konkursowym, natomiast na stoisku KGW z Nowej Wsi Ujskiej znalazły się jeszcze: przygotowane na kilka sposobów śledzie oraz ryba w sosie pikantnym z warzywami. Był też przepyszny chleb z pyrą, makowa gwiazda i paszteciki do barszczu z kruchego ciasta z nadzieniem z kapusty, żurawiny i leśnych grzybów.

KGW w Nowej Wsi Ujskiej ma już ponad 70 lat. Okrągłe urodziny obchodziło w 2018 roku. Należy do niego ok. 100 mieszkanek Nowej Wsi Ujskiej, a także Ujścia i Piły.

Regularnie organizujemy warsztaty rękodzieła artystycznego oraz zdrowego żywienia. Panie bardzo chętnie w nich uczestniczą, bo chcą się dowiedzieć, jak racjonalnie i zdrowo się odżywiać. Nasze najbliższe plany to m.in. kolędowe spotkanie noworoczne, które odbędzie się 20 stycznia w naszej siedzibie

– dodaje Alicja Hajt.

Przy KGW w Nowej Wsi Ujskiej działa także zespół śpiewaczy "Kasztelanki". Jego dyrygentem jest Marek Frąckowiak. "Kasztelanki" często koncertują i uświetniają swoim śpiewem również wydarzenia sakralne.

Trzecie miejsce na podium w konkursie „Kulinarna Krajna” zdobyli seniorzy z Centrum Aktywizacji Seniorów z Piły. Ich popisowe danie to uszko z kaszą i barszczem czerwonym. Na swoje stoisko przygotowali także m.in.: pierogi, kapustę po żydowsku, kulebiaka z rybą i pierniki królewskie.

W konkursie zorganizowanym przez LGD Krajna nad Notecią uczestniczyły także Koła Gospodyń Wiejskich z: Białośliwia, Dziembowa (gm. Kaczory), Luchowa (gm. Łobżenica), Kotunia (gm. Szydłowo) i ze Starego (gm. Wysoka).

Było pysznie i świątecznie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto