Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia,...
fot. espies/123RF

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Masło klarowane (ghee)

O ile zwykłe masło nie jest polecanym tłuszczem do smażenia, ponieważ zawiera cząsteczki białek i cukrów, które palą się w stosunkowo niskiej temperaturze, oczyszczone z nich masło klarowane można bez obaw podgrzewać. Nazywane też ghee (choć tak naprawdę ghee jest poddane dłuższemu gotowaniu i ma orzechowy smak) w ponad 60 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystniejsze dla organizmu niż tłuszcze pochodzące z mięsa.

Masło klarowane wytrzymuje temperaturę do 232 stopni Celsjusza, przez co nie ma ograniczeń co do jego stosowania w kuchni. Jego zaletą jest też przyjemny aromat masła, dzięki któremu z powodzeniem zastąpi klasyczny tłuszcz mleczny w kostce – zwłaszcza w tradycyjnie zawierających je daniach.

Zobacz również

Zmarł były prezes i zawodnik LKS-u Trzebownisko oraz Stali Rzeszów

Zmarł były prezes i zawodnik LKS-u Trzebownisko oraz Stali Rzeszów

Serialowa sułtanka Mahidevran dziś jest nie do poznania! Co za przemiana!

Serialowa sułtanka Mahidevran dziś jest nie do poznania! Co za przemiana!

Polecamy

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Nakrętki przytwierdzone do butelek - irytujące zjawisko, czy krok w dobrym kierunku?

Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO

TYLKO U NAS
Margaret zdradza wiele sekretów ze swojego życia - WIDEO