MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania...
fot. Joseph De Sciose / Aurora Photos/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Rabarbar

Łodygi rabarbaru często wykorzystywane są do przygotowywania deserów takich jak ciasta czy muffinki, a także kompotów. Rabarbar ma kwaskowy smak dlatego najczęściej łączy się go ze słodkimi owocami np. truskawkami. Jednak należy uważać na liście rabarbaru i nie wykorzystywać ich do przygotowywania potraw, ponieważ są bogate w kwas szczawiowy, który powoduje niewydolność nerek. Zaledwie 25 gramów kwasu szczawiowego może zabić. Na szczęście, aby przyjąć zabójczą dawkę tego składnika trzeba by było zjeść aż ponad 2 kg liści rabarbaru, co jest raczej niemożliwe.

Zobacz również

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Polecamy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani

Z OSTATNIEJ CHWILI
Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być