Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp, pstrąg i inne ryby. Jedzmy je nie tylko od święta!

Martin Nowak
Ryby i zawarte w nich kwasy omega-3 to samo zdrowie, dlatego jak najczęściej powinny lądować na naszych talerzach. Święta są doskonałą do tego okazją

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim Wigilia. Moment, w którym wspólnie z bliskimi siadamy do stołu, a wcześniej składamy sobie życzenia jest najpiękniejszy w całym roku, dlatego należy go odpowiednio celebrować. Tego wieczoru stół musi być suto zastawiony i nie może zabraknąć na nim ryb, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Musi być karp - wiadomo - bo jest królem na wigilijnym stole, ale warto też zadbać o to, aby obok niego znalazły się inne ryby jak na przykład pstrąg, który jest źródłem witamin i minerałów.

Naukowo udowodnione jest, że częste i regularne jedzenie ryb, wydłuża życie. Wystarczy spojrzeć na Japończyków. Dużo ryb zjada też przeciętny Hiszpan, bo ok. 100 kg rocznie czy Norweg, na którego przypada około 50 kg ryb na rok. Jak my wypadamy na tle innych narodowości?

- Polak zjada rocznie tylko 12 kg ryb - mówi Ziemowit Pirtań z Gospodarstwa Rybackiego ,,Pstrąg” w Tarnowie. Według niego spożywanie ryb jest bezwzględnie zdrowe i nie można porównywać go na przykład z jedzeniem mięsa.

- Ryby rosną tak samo jak sto lat temu bez wszechobecnych dzisiaj hormonów wzrostu, które są obecne na fermach zwierzęcych...

Dlaczego warto sięgnąć po pstrąga?

Otóż jest on jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych i ma wiele zalet zdrowotnych. Główną zaletą pstrąga jest jego niskokaloryczność. Poza tym dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez człowieka.

Pstrąg to także drogocenne kwasy omega-3, które są niezastąpione m.in. w profilaktyce chorób serca.

- Pstrąg ma bardzo dużo kwasów omega-3, dlatego nie powinniśmy go smażyć, jeżeli chcemy zachować je w rybie, która jest bardzo plastyczna i naprawdę można podać ją na milion sposobów. Osobiście polecam duszonego pstrąga z warzywami, ale można go też podać na parze czy na surowo w formie sushi - podpowiada Ziemowit Pirtań.

I podaje przepis na pyszne rybie nugetsy, które uwielbiają dzieci.

Przepis na nugetsy - zrób to sam

Przepis na Zdrowe nugetsy z pstrąga (300 g):
- dwie łyżki stołowe siemienia lnianego zalać w szklance do połowy letnią wodą, odstawić na 15-20 minut. Siemię wypuści naturalny kleik, który będzie podstawą panierki. Do kleiku można dodać zestaw zdrowych nasion - Chia (szałwię hiszpańską), mieszaninę błonnikową (dostępne w sklepach sieciowych na stoiskach ze zdrowa żywnością).
- fileta delikatnie otoczyć mąką pszenną (aby związać resztę wilgoci), po czym obtoczyć w kleiku z siemienia i nasion. Tak przygotowane kawałki fileta oprószyć pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (niesłodzonymi).
- na patelni rozgrzać olej (smażyć na dobrej jakości oleju rzepakowym, nie stosować oleju słonecznikowego lub oliw), w ilości sięgającej co najmniej do połowy grubości filetów.
- ułożyć kawałki ryb na wyraźnie rozgrzanym oleju, smażyć ok 5 minut na każdej ze stron lub 7 minut w oleju głębokim.
Nugetsy - warto dodać - można także przygotować w piekarniku - ułożyć na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej posmarowanych olejem rzepakowym. Piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20 minut.

Bezpieczny filet bez ości.

Aby osiągnąć efekt uzyskania kawałków fileta bez ości należy w odpowiedni sposób wykroić elementy fileta:
a. Odkroić ogonową część fileta w poprzek, na linii rozpoczęcia się śladu ości żebrowych
b. Odkroić dolną część fileta wzdłuż poniżej tzw linii bocznej (linia zakończenia śladu po ościach żebrowych)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto