Osiek nad Notecią (gm. Wyrzysk) słynie już nie tylko ze skansenu (Muzeum Kultury Ludowej), ale robi się o nim coraz głośniej dzięki kiełbasie... osieckiej. Ten produkt lokalny od dwóch lat wychodzi spod rąk sołtyski Ewy Pawlaczyk, która stawia na naturalne i swojskie wędliny.
- Nie ma w nich miejsca na chemię i ulepszacze, które trują ludzi -
mówi Ewa Pawlaczyk, która 11 lutego miała powód do świętowania. Jej przydomowy sklep mięsny obchodził 2. "urodziny".
Do odważnych świat należy
Sołtyska latami zastanawiała się nad ruszeniem z własną produkcją wędlin. Zawsze coś ją jednak blokowało: a to strach, a to nadmiar pracy. W końcu jednak postanowiła wyjść z tak zwanej strefy komfortu i zaryzykować. Było jej o tyle łatwiej, że wraz z mężem Andrzejem od lat (1997 roku) prowadzą własne gospodarstwo, gdzie zajmują się m.in. hodowlą trzody. O mięso była więc spokojna.
- Mamy swoje świnie, które odpowiednio karmimy, a to daje mięso najlepszej jakości, którego jesteśmy pewni.
Ze znalezieniem rzeźnika też nie było kłopotu.
- Mam dwóch synów rzeźników. Jeden z nich został na gospodarstwie.
Co zaś jeżeli chodzi o warzenie i receptury? To działka sołtyski, która od młodych lat lubiła kręcić się przy mięsie.
- Kiedyś na wsiach wielkim wydarzeniem było świniobicie. Ja zawsze lubiłam być przy mięsie i robieniu wyrobów. Przyglądałam się temu, jak robiono to w domu i dzięki temu wiem, co z czym się je -
opowiada.
Bogaty asortyment
Ewa Pawlaczyk sprzedaje najlepszej jakości mięso, a także wędliny i podroby wieprzowe. Sezonowo sprzedaje również gęsi i kaczki, które także hoduje we własnym gospodarstwie. Dla niej liczy się jedno: ma być smacznie i zdrowo, tak jak dawniej!
- Stawiamy na naturalność i jakość, bo chcemy dać ludziom zdrowe jedzenie. W dzisiejszych czasach jemy mocno przetworzone produkty, które niestety nam nie służą. Już czas się obudzić i to zmienić -
mówi Ewa Pawlaczyk.
Pełna jest witryna w przydomowym sklepie rolniczki. Można w niej znaleźć m.in. takie kiełbasy jak: śląska, spichrzowa, jałowcowa, biała, chłopska, zielonogórska, żywiecka, parówka, polska. Są też: kaszanka, metka, pasztetowa i smalec. Schab, karkówka, boczek, słonina...
- Mamy wszystko i na wszystko są chętni. Niektórzy klienci są tak spragnieni naszych wędlin, że smakują je od razu po wyjściu ze sklepu np. w samochodzie -
śmieje się pani Eliza, kuzynka pani Ewy.
W sumie, za sklepową ladą można spotkać cztery kobiety. Prym wiedzie szefowa Ewa, a pomagają jej: córka Daria, a także równie miłe i zorientowane w branży spożywczej panie: Eliza i Ania.
- To rodzinny biznes -
podkreśla pani sołtys.
Ze wszystkich wędlin jedna jest wyjątkowa, bo jej receptura została opracowana przez sołtyskę na cześć miejscowości Osiek nad Notecią. To produkt lokalny, który zasługuje na uznanie.
- To jest takie nasze lokalne dobro, które przyjęło się i cieszy uznaniem wśród klientów. Zawsze jest mi miło, kiedy klient wchodzi do sklepu i na dzień dobry prosi o kilogram osieckiej -
mówi Ewa Pawlaczyk.
Osiecka to bardzo dopieszczona kiełbasa, która charakteryzuje się delikatnością i niepowtarzalnym smakiem.
- Mój 5-letni synek chce tylko osiecką. Parówki mogą dla niego nie istnieć -
dodaje Daria, córka pani Ewy.
Dwa razy w miesiącu
Sklep mieści się w podwórzu domu państwa Pawlaczyk (ul Wąska 14A, Osiek nad Notecią). Jest mały, a tuż za jego drzwiami mieszkają... świnie. Produkcja ma się dobrze i liczy około 50 sztuk trzody.
- Na więcej nie mamy miejsca, ale to wystarczy na nasze siły przerobowe -
podkreśla Ewa Pawlaczyk.
Sklep nie jest czynny codziennie. Otwierany jest raz na dwa tygodnie, w soboty.
- Bijemy osiem tuczników miesięcznie, cztery na dwa tygodnie. Przed otwarciem sklepu pracujemy już od środy, praktycznie bez przerwy, aby przygotować witrynę w pełnej okazałości -
mówi Ewa Pawlaczyk.
Najcięższą pracę wykonuje syn pani Ewy - Łukasz. Nad nim i wszystkim innym czuwa jednak pani sołtys, bez której biznes by się nie kręcił. To jednak z tych kobiet, która żadnej pracy się nie boi. Jest od tworzenia przepisów, smakowania, doprawiania, sprzątania i sprzedawania. To tak zwany człowiek orkiestra.
- Czasami naprawdę nie mam już sił, ale nie żałuję tego, że mam ten sklep. Co więcej, żałuję, że tak późno go otworzyłam.
Wyroby trafiły w kubki smakowe mieszkańców wsi, a także gminy, powiatu i województwa. Sięgają po nie mieszkańcy różnych miejscowości.
- Po nasze mięso, wędliny lub podroby przyjeżdżają mieszkańcy m.in. Poznania, Piły, Złotowa, Nakła czy Łobżenicy. Ludzie coraz częściej stawiają na swojskie, zdrowe produkty.
Jakie są ich główne zalety?
- Klienci mówią, że po ich spożyciu czują się lepiej. A poza tym, jedzenie wystarcza im na dłużej, bo nasze produkty spokojnie mogą być przechowywane w lodówce nawet kilka tygodni.
Dużym zainteresowaniem cieszą się m.in. szynki.
- Szynki robię tradycyjnie w solance. Po dwóch tygodniach są z niej wyjmowane, osuszane i wędzone. Nie wstrzykujemy w nie zupełnie nic.
Produkcja jest ekologiczna. Odbywa się w szybkim, a wręcz natychmiastowym tempie. Łańcuch pracy w gospodarstwie jest bardzo krótki.
- Realizujemy strategię: od pola do stołu. Od małego karmimy świnki zebranymi z naszych pól uprawami, z których przygotowujemy własną paszę. Mamy więc pewność, że mięso jest zdrowe, i że wyroby z niego będą smakować -
podsumowuje Ewa Pawlaczyk.
Kiełbasa rodem z Osieka nad Notecią. Osiecka... od sołtyski ...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Garmin Venu Sq 2 Music Brzoskwiniowy (100270011)
NADGARSTKOWY CZUJNIK TĘTNA Zegarek stale mierzy tę…
kup teraz

Huawei Watch GT3 Pro Elite 46mm Srebrny
Wysokowydajny inteligentny zegarek z tytanowym kor…
kup teraz

Apple Watch 8 Cellular 41mm Grafitowy z opaską sportową w kolorze...
apple watch series 8 olśniewa dużym niegasnącym wy…
kup teraz

Huawei Watch GT 3 46 mm Active Czarny
Zachwyca designem i klasyczną estetyką, zapewniają…
kup teraz

Amazfit GTS 4 mini Czarny
Amazfit GTS 4 Mini Kompaktowy i pełen mocy Ultra p…
kup teraz

Withings ScanWatch (HWA09-model 1-All-Int)
Withings ScanwatchPierwszy hybrydowy smartwatch z …
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót