To znany festiwal kulinarny, który niebawem zawita do Piły. Powiat na jego organizację zdobył 30 tysięcy złotych. W pierwszej połowie lipca w Urzędzie Marszałkowskim w Poznaniu została podpisana umowa na dofinansowanie tego wydarzenia
Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej organizowany jest w Wielkopolsce od siedmiu lat. Jego celem jest prezentacja kuchni regionalnej, jej tradycji, aktywizacja kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także promocja wielkopolskich powiatów, ponieważ co roku organizuje go ten samorząd, z którego pochodzi zwycięska drużyna. Podczas szóstej edycji Festiwalu, która odbyła się w Kawęczynie w powiecie tureckim, wygrała właśnie reprezentacja powiatu pilskiego - Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Białośliwia, stąd właśnie obydwa samorządy są gospodarzami tegorocznej edycji Festiwalu..
- Gratuluję paniom z Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” pierwszego miejsca w Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej i jestem z nich bardzo dumny. To także sukces naszego powiatu, który w tym roku będzie mógł zorganizować siódmą edycję tego Festiwalu, starając się jak najlepiej i jak najsmaczniej przyjąć naszych gości. Już dziś mamy zapewnienia udziału w nim od kilkudziesięciu wystawców, którzy będą w sposób atrakcyjny oferować swoje usługi i produkty. Na pewno będzie to najsmaczniejsza impreza w Pile, ponieważ wielu z nich przygotuje potrawy, których będzie można spróbować i je zakupić - mówi wicestarosta Stefan Piechocki.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?