Wspomnienia o kawiarni postanowili odświeżyć pracownicy Muzeum Ziemi Nadnoteckiej, którzy na rozmowę zaprosili panią Zofię Baszkiewicz. To była pracownica kawiarni, w której pracowała 43 lata.
Pani Zofia o kawiarni, jej pracownikach i klientach mogłaby mówić całymi godzinami. Z jakimi wspomnieniami podzieliła się z pracownikami muzeum?
W niedzielne poranki pan Charmaciński lubił grać na fortepianie, odbywały się liczne koncerty, za które doliczano do rachunku 15%. Na wolny stolik (kawiarnia początkowo dysponowała aż 80 miejscami) oczekiwano w szatni. Na balach sylwestrowych do stołu prowadził kelner, panowie marynarki mogli zdejmować tylko w szatni. Szatniarzami byli panowie Gumny, Matela, Bartoszewski i Czajka.
- Pani Zofia wspomina pana Bartoszewskiego jako eleganckiego i uprzejmego szatniarza, uwielbianego przez gości, który szarmancko pomagał paniom zakładać okrycia. O kawiarni Pod Platanem rozpisywała się prasa (Gazeta Poznańska, Głos Wielkopolski), chwaląc klimat, jedzenie i obsługę. Niektórzy potrafili pokonać wiele kilometrów, by spróbować kremu sułtańskiego czy lodów parfait - czytamy na stronie Muzeum Ziemi Nadnoteckiej.
Otwarcie kawiarni nastąpiło 27 stycznia 1967 roku. Mieszkańcy od samego początku bardzo chętnie spędzali tam czas. Wspominają, że to było naprawdę niezwykłe miejsce, w którym każdy chciał bywać jak najczęściej.
- Fantastyczne miejsce, które wpisało się w moje dzieciństwo. Po zakupach w kultowej Księgarni u p. Paczkowskiego szłyśmy z Mamą do Platana na kawkę, krem sułtański albo lody cassate i czytanie kupionych książek - na Facebooku pisze pani Monika.
- Pamiętam te czasy, byliśmy z mężem stałymi bywalcami, wspaniała atmosfera, pełna kultura personelu, a jeszcze niezapomniane zabawy karnawałowe i każda niedziela to lody lub krem sułtański, moja córka go uwielbiała - wspomina pani Mirosława.
Pani Elżbieta pisze zaś tak: - Pamiętam niedzielne, po mszy św. wyjścia z rodzicami do kawiarni Pod Platanem. Obowiązkowo zestaw: lody cassate i przepyszny krem sułtański. Do tej pory nie odnalazłam tak fantastycznego smaku.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?