Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lody z salmonellą i bakteriami. Na szczęście nie u nas!

Martin Nowak. Milena Kochanowska
pixabay
Nie brakuje lodziarni, które serwują swoim klientom lody z bakteriami. Ohyda, prawda? Na szczęście pilanie mogą jeść lody bez obaw

Kiedy mamy jeść lody, jak nie teraz, czyli latem? Lubimy je chyba wszyscy, ale zdarza się, że nie we wszystkich lodziarniach ich jedzenie jest dla nas bezpieczne. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując lody?

Kontrole sanepidu przeprowadzone ostatnio w zachodniopomorskich lodziarniach wykazały problemy aż w co czwartej. Zarzuty są poważne, bo w pobranych próbkach lodów znaleziono bakterie.

W pierwszej połowie lipca sprawdzono 215 próbek lodów i w 55. z nich stwierdzono obecność entero-bakterii. Świadczy to o nienależytym przestrzeganiu zasad higieny.

W powiecie pilskim nie było jeszcze żadnego zatrucia lodami, więc nie ma powodu do niepokoju.

- Prowadzimy kontrole na bieżąco i jak dotąd nie stwierdziliśmy żadnych nieprawidłowości. W weekendy kontrole te są wzmożone - mówi Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Pile Danuta Kmieciak.

Na co sami powinniśmy zwrócić uwagę przed kupieniem lodów w tym, a nie innym miejscu?

Pojemniki z lodami muszą być cały czas odpowiednio schładzane. Dobrze, żeby były przykryte lub osłonięte od strony klientów szybą. Do każdego smaku powinna być oddzielna łyżka, co jest ważne nie tylko z racji higieny. Nietolerujący laktozy nie mogą mieć nakładanego sorbetu łyżką, którą wcześniej nakładano lody na bazie mleka czy śmietany.

Choć przepisy nie wskazują na konieczność podawania lodów w waflach przez jednorazowe rękawiczki, dopuszczane jest podawanie ich przez serwetkę, takie zabezpieczenie jest jak najbardziej pożądane. W lodziarniach klient powinien mieć zawsze wybór - wafel czy plastikowy pojemnik, który po zjedzeniu zawartości można wyrzucić lub umyć. Za to plastikowe łyżeczki do lodów warto zastąpić, z racji ochrony środowiska, tymi drewnianymi, tym bardziej że ich cena jest bardzo zbliżona.

Sprzedający lody muszą mieć ważne badania lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań do pracy, w której jest bezpośredni kontakt z żywnością. Jeśli mają długie włosy, powinni mieć je związane lub upięte albo zabezpieczone czepkiem. Nakładający i podający lody nie powinien jednocześnie przyjmować od nas pieniędzy, tym powinna zajmować się inna osoba.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto