18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na Wielkanoc. Mistrz kuchni poleca żurek staropolski tylko na zakwasie

MIN
Zenon Hołubowski, właściciel hotelu i restauracji "Hołubowski" w Motylewie pod Piłą
Zenon Hołubowski, właściciel hotelu i restauracji "Hołubowski" w Motylewie pod Piłą
Wielkanocne śniadanie oraz przepis na żurek na zakwasie według Zenona Hołubowskiego - pilskiego restauratora.

Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć przede wszystkim jajek i to pod każdą postacią oraz tradycyjnego żurku. O przepis na tradycyjny żurek na zakwasie poprosiliśmy Zenona Hołubowskiego mistrza kuchni, właściciela hotelu i restauracji "Hołubowski" w Motylewie pod Piłą.

Zenon Hołubowski z Piły z międzynarodowym certyfikatem sędziego kulinarnego

Czego, jego zdaniem, nie może zabraknąć na stole podczas wielkanocnego śniadania?

- Wielkanoc bazuje przede wszystkim na jajkach, w różnej formie i postaci. Faszerowane musem z łososia, musem ze szpinaku, z serkiem ricotta, z musem szynkowym ( zmieloną przyprawioną szynką z żółtkami). Tu wybór mamy bardzo duży - przyznaje Zenon Hołubowski. - Do tego oczywiście sałatka warzywna oraz ryby. My robimy pstrąga w zalewie octowej, śledzie. Ważne są również same wędliny, na przykład szynki ze szparagami z sałatką brokułową. Tradycje są różne. Na niektóre stoły trafia zawsze szynka gotowana na biało, czyli tylko i wyłącznie parzona, po wcześniejszej zaprawie w marynacie. Do tego żurek i biała kiełbasa. To podstawa - wymienia.

Jak wygląda śniadanie wielkanocne w domu mistrza kuchni?

- Bardzo tradycyjne. Na stół trafia większość dań, jakie przygotowujemy w hotelu. Bardzo lubię pstrąga w occie, więc na pewno go nie zabraknie. Będą szynki i ozór wołowy w galarecie. Za gotowanie odpowiadam ja - przyznaje Zeonon Hołubowski.

Żur staropolski na zakwasie

Składniki:
- boczek wędzony
- kiełbasa biała
-jajka
- zakwas do żurku
-śmietana
-cebula
-czosnek
-chrzan
- przyprawy: pieprz,sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, maggi.

Parzymy białą kiełbasę. Na wywarze z niej przygotowujemy żurek. Rozcieńczamy zakwas, wcieramy czosnek na tarce, rozbijamy i dodajemy chrzan ze śmietaną, boczek. Białą kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy. Następnie przyprawy, odrobinę maggi. Zabielamy śmietaną. Połówki jajka układamy na talerzach. Czas przygotowania około 40 minut.

Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Byłeś świadkiem ważnego wydarzenia? Daj nam znać! NAPISZ DO NAS PRZYŚLIJ SMS lub ZADZWOŃ 698 635 635

Dodaj ogłoszenie drobne ZA DARMO

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto