Trzy tony margaryny na godzinę może produkować fabryka otwarta w piątek w Szamotułach. Zatrudnia ona 40 osób. W ciągu najbliższych 5 lat planowana jest jej rozbudowa
i zwiększenie zatrudnienia do 100 osób.
W Szamotułach przy ul. Chrobrego holenderska firma ,,Brinkers’’ wybudowała margarynownię. Na jej ot- warcie przybyli m.in. prezes Zarządu Royal Brinkers Polska Sp. z .o.o, władze gminy i powiatu. - Kiedy przyjechałem półtora roku temu, były tu tylko domki z azbestu i kilka porzuconych części samochodowych - wspominał podczas uroczystości Van Berkel, prezes firmy Brinkers.
- Zdecydowaliśmy się na ten teren, bo jest to okolica związana z rolnictwem i mamy tu blisko dostawców. Są też ludzie posiadający doświadczenie w pracy w przemyśle spożywczym.
Budowa hali fabryki o powierzchni 2900 m kw. trwała od listopada ubiegłego roku. Obecnie fabryka znajduje się w fazie rozruchu. Zatrudnienie znalazło w niej 40 osób. Zamontowana w fabryce linia technologiczna może wytworzyć w ciągu godziny 3 tony margaryny. Margarynownia zaopatruje sieć supermarketów w Polsce. Prezes Berkel zapowiedział, że fabryka w ciągu najbliższych 5 lat będzie rozbudowywana. W sąsiedztwie nowej hali jest miejsce na kolejne obiekty.
Według planów docelowo zatrudnienie ma tam znaleźć 100 osób.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?