12 kucharzy, szefów kuchni z całej Polski, poznawało tajniki mistrzowskiej kuchni w restauracji Tarcza w Pile, należącej do Marii Rydwańskiej.
- Wysłaliśmy po prostu ofertę do Akademii pana Schellera i została przyjęta - tłumaczy właścicielka lokalu.
W ramach Akademii Kulinarnej jej uczestnicy doskonalili swoje umiejętności. Zadania były z wyższej półki, uczestnicy przyrządzali na przykład pierogi po jamajsku, łososia pieczonego w soli, robili lody, suflety, smakowity deser z pieczonymi jabłkami.
- To oczywiście dania, które rzadko goszczą na stołach naszych restauracji, bo w której samemu robi się lody? Ale kto jak kto, szefowie kuchni muszą takie rzeczy umieć - wyznał Damian Budziński, szef kuchni w Tarczy, który też załapał się na kurs mistrza.
Co sam Kurt Scheller sądzi o polskich kucharzach?
- Są dobrzy, okey - wyznał.
Co zaś o mistrzu sądzą polscy kucharze?
- Jest świetny. Jak coś nam nie wychodzi, sam to robi. Umie chyba wszystko...
Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?