Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

PIŁA - Były kucharz Madonny: do gotowania trzeba mieć głowę!

EW
Mistrz Kurt Scheller ze swoimi uczniami
Mistrz Kurt Scheller ze swoimi uczniami Fot. Ewa Auer
Gotowanie jest proste: trzeba mieć do tego głowę, dobry smak, a wtedy czuć serce na talerzu - tak mniej więcej brzmi maksyma samego mistrza kuchni Kurta Schellera, który prowadził w Pile kurs gotowania w ramach swojej Akademii Kulinarnej.

12 kucharzy, szefów kuchni z całej Polski, poznawało tajniki mistrzowskiej kuchni w restauracji Tarcza w Pile, należącej do Marii Rydwańskiej.
- Wysłaliśmy po prostu ofertę do Akademii pana Schellera i została przyjęta - tłumaczy właścicielka lokalu.

W ramach Akademii Kulinarnej jej uczestnicy doskonalili swoje umiejętności. Zadania były z wyższej półki, uczestnicy przyrządzali na przykład pierogi po jamajsku, łososia pieczonego w soli, robili lody, suflety, smakowity deser z pieczonymi jabłkami.

- To oczywiście dania, które rzadko goszczą na stołach naszych restauracji, bo w której samemu robi się lody? Ale kto jak kto, szefowie kuchni muszą takie rzeczy umieć - wyznał Damian Budziński, szef kuchni w Tarczy, który też załapał się na kurs mistrza.

Co sam Kurt Scheller sądzi o polskich kucharzach?
- Są dobrzy, okey - wyznał.

Co zaś o mistrzu sądzą polscy kucharze?
- Jest świetny. Jak coś nam nie wychodzi, sam to robi. Umie chyba wszystko...

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto