Piła. Ciasteczka "jajeczka", babka, a może mazurek? Sprawdzone wielkanocne przepisy od pilskich seniorek z CAOSiN

TR
Świąteczne ciasteczka "jajeczka"
Świąteczne ciasteczka "jajeczka" Fot. Agnieszka Świderska
Co przygotować na ostatnią chwilę na wielkanocny stół? Mazurka? Babka gotowana? Ciasteczka "jajeczka"? A zamiast tradycyjnych jaj w majonezie może ragoût z warzywami? Mamy dla was cztery "last" sprawdzone, bo ulubione przepisy od "piątkowej" Grupy Kulinarnej z Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Pile. Sami byliśmy przy ozdabianiu ciasteczek "jajeczek". Zdradzamy, że sekret kwiatków tkwi w lukrze plastycznym, ale zwykły lukier przy odrobinie wyobraźni też może być niezwykły.

CIASTECZKA "JAJECZKA"

180 g zimnego masła
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksuj, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Zamiast miksowania można posiekać je nożem i krótko wyrabiać, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształt jajek. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem można dodatkowo schłodzić przez 15 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
MAZUREK GIANDUIA
Spód:
170 g mąki pszennej tortowej
120 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Masa czekoladowa:
80 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi

Dekoracja (opcjonalnie)
3 łyżki posiekanych i zrumienionych orzechów laskowych

Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać zmielone orzechy laskowe, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i miksować aż powstanie drobna kruszonka lub siekać do uzyskania drobnych kawałeczków. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę lub dalej miksować aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.

Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieść do blaszki, zdjąć górny papier. Ciastem wyłożyć spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa czekoladowa: śmietankę zagotować w rondelku, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić, ostudzić. Wyłożyć na dobrze ostudzony spód, schłodzić jeśli czekolada nie jest jeszcze zastygnięta. Można udekorować posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi.

BABKA GOTOWANA

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
1 kostka palmy
aromat lub sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koniaku lub spirytusu
1 mały proszek do pieczenia

Polewa:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka masła

Cukier z margaryną utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy cały czas ucierając. Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz aromat i spirytus cały czas mieszając. Na końcu ubitą pianę i rodzynki przesypane odrobiną mąki.

Formę wysmarować, posypać bułką tartą, zamknąć formę, wstawić do garnka z wodą. Woda powinna być do wysokości ciasta, a garnek obciążyć, żeby forma nie pływała.

Gotować godzinę i 20 minut. Ostrożnie wyjąć formę, przestudzić i wyłożyć. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i polać gotową babkę.

RAGOÛt Z WARZYWAMI

200 g pomidorków cherry
1 cebula
8 jajek
200 g pieczarek
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
250 g kremówki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Pomidorki cherry umyć i przepołowić. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie około 8 minut. Ugotowane jajka ostudzić, obrać i przekroić na pół. Na patelni roztopić dwie łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Kolejno wrzucić ćwiartki pieczarek oraz pokrojone pomidorki. Podsmażać, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Resztę masła roztopić w rondelku. Dosypać mąkę i podsmażyć, mieszając. Zalać bulionem i połączyć. Dodać kremówkę. Sos przez chwilę gotować. Do sosu dodać warzywa oraz grzyby z patelni oraz połówki jajek. Wszystko przez chwilę podgrzewać.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do ragoût. Gotowe danie przełożyć na talerze. Podawać na ciepło z bagietką, ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonym ziemniakami z koperkiem.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie