Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piła. "Gastronomik" pełen Unii. Były staże w Kordobie, są Europassy, będą staże w Bolonii

TR
Uczniowie pilskiego "gastronomika" w gronie posiadaczy Europassów
Uczniowie pilskiego "gastronomika" w gronie posiadaczy Europassów Fot. Archiwum ZSG Piła
20 uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile odebrało Europass. Być może najważniejszy paszport w życiu, który jest przepustką na rynek pracy w całej Europie.

Paszport jako przedmiot pożądania. Ta wyglądała polska rzeczywistość do 1989 roku. Później - choć z zupełnie innych, bo kulturalnych powodów, zrobiło się głośno o Paszportach Polityki przyznawanych od 1993 roku. Teraz coraz głośniej jest o Europassach, zestawie pięciu dokumentów, które umożliwiają prezentację swoich kwalifikacji i umiejętności zawodowych w sposób jasny i zrozumiały w całej Europie.

Jednym z tych pięciu dokumentów jest Europass-Mobilność zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim. I takie właśnie dokumenty otrzymali uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, którzy wcześniej spędzili trzy tygodnie na stażu w Kordobie.

To hiszpańskie miasto znane z flamenco, wina, oliwek i flamenquin - roladek ze schabu i jamon (szynki produkowanej z mięsa czarnej świni iberyjskiej). Uczniowie z pilskiego “gastronomika” wyjechali do Andaluzji w ramach projektu “Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii”. W hiszpańskich realiach mieli okazję nie tylko zdobyć nowe doświadczenia zawodowe, ale także popracować nad językiem. I to żywym.

“Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii” to nie jedyny unijny projekt realizowany w szkole na Sikorskiego. “Rozwiń skrzydła kariery” mniej jest jednak nastawiony na europejski, a bardziej na regionalny i lokalny rynek pracy.

- W ramach tego projektu uczniowie mogą uczestniczyć między innymi w warsztatach kulinarnych, cukierniczych, barmańskich, sommelierskich, baristycznych, carvingu, florystycznych, animacji czasu wolnego czy rezydenta - wylicza Violetta Schött, wicedyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. - Mogą też odbywać płatne staże na terenie całego kraju.

Dodatkowo w szkole pojawił się nowy sprzęt w pracowni technologicznej, komputerowy w pracowni planowania żywienia oraz barmański.

Niedługo rozpocznie się kolejny projekt “Praktyka zagraniczna krokiem w przyszłość zawodową”, a skoro zagraniczna, to będą wyjazdy. Pół setki uczniów w dwóch grupach wyjedzie na staż do Bolonii do Włoch. Bardzo dobre doświadczenia mają stamtąd uczniowie z “Teatralnej”, którzy stawiali tam “pierwsze kroki w dorosłość”.

Trzy projekty unijne w jednej szkole i Europassy były wystarczająco dobrym powodem do zorganizowania uroczystości, której głównym punktem były właśnie projekty.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto