Pysznej zupy gulaszowej mogli spróbować w poniedziałek mieszkańcy Piły, którzy przechodzili obok urzędu miejskiego. Na taką promocję nowej stołówki miejskiej wpadł Zenon Hołubowski, właściciel lokalu. Choć stołówka działa od trzech tygodni, w poniedziałek została uroczyście otwarta, a wstęgę przecięli: Zenon Hołubowski, Kurt Scheller oraz Danuta Kmieciak i ksiądz Leonard Zych.
Zenon Hołubowski to znany pilski restaurator. Kucharz nie chciał jednak otwierać kolejnego lokalu dla osób z grubszym portfelem, lecz postanowił dobrze i tanio nakarmić wszystkich pilan.
- Chcę, żeby ludzie u mnie mogli zjeść dobrze, obficie i niedrogo - tłumaczy.
O tym, że w lokalu ceny są przystępne, ma świadczyć nazwa: stołówka miejska.
- Może niektórym słowo "stołówka" kojarzy się z PRL-em, ale dla mnie to miejsce, w którym serwowane jest smaczne, domowe jedzenie. Z kolei słowo 'miejska" wzięła się stąd, że działamy w tym samym budynku, w którym znajduje się urząd miejski oraz chcemy, by był to lokal dla miasta, dla wszystkich mieszkańców - wyjaśnia właściciel.
W menu znaleźć można to, co na talerzu w tradycyjnym polskim domu. Są pierogi, placki ziemniaczane z cukrem lub kwaśną śmietaną, schabowy, golonka, zraz, karkówka czy de volaile. Do tego ziemniaki i surówki. A ceny niższe niż w innych lokalach.
- Jeśli ktoś wykupi abonament, za dwa dania i napój zapłaci 10 złotych. Każdego dnia do wyboru są dwie zupy, więc każdy znajdzie potrawę dla siebie. Kto nie chce drugiego dania, za dwa złote może zjeść pyszną i sycącą zupę - zachęca Hołubowski.
W stołówce miejskiej serwowane są również śniadania. Do godziny 12. można posilić się kanapką czy pociętą na paski tortillą. Jest też coś słodkiego na podwieczorek.
Lokal w piwnicy urzędu miejskiego przy placu Staszica czynny jest od poniedziałku do piątku, w godzinach od 8. do 18.
O tym, że w stołówce miejskiej jest smacznie, przekonał wszystkich Kurt Scheller, znany i słynny nie tylko w Polsce kucharz. Scheller był gościem podczas poniedziałkowego uroczystego otwarcia lokalu. Kucharz z apetytem zajadał się potrawami, które Zenon Hołubowski i jego pracownicy przygotowali dla gości.
Mecz otwarcia EURO 2012 na Wyspie. Cała Wyspa biało-czerwona! [ZDJĘCIA i WIDEO]
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?