Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Portugalskie smaki serwowane przez uczniów Zespółu Szkół Gastronomicznych w Pile

Szymon Chwaliszewski
Szymon Chwaliszewski
Starostwo Powiatowe w Pile
W placówce podsumowano projekt „Mobilność edukacyjna szansą na wyższe kompetencje zawodowe”. Jego realizacja odbyła się w Bradze w Portugalii

Projekt był finansowany w ramach pieniędzy z Europejskiego Funduszu Społecznego POWER: „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Wzięła w nim udział 34 osobowa grupa uczniów. Wśród nich kształcący się w zawodach: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, czy technik obsługi turystycznej. Ponadto 4 opiekunów, członków kadry pedagogicznej. Partnerem szkoły była organizacja EduPlus. Kwota zdobyta na realizację projektu to aż 344 tys. zł.

Jego podsumowanie wzbogacono o potrawy kuchni portugalskiej. Była to okazja do podzielenia się doświadczeniami z pobytu na stażu.

- Uczniowie zapoznali się z nowoczesnym sprzętem i procedurami stosowanymi w obsłudze klienta oraz inną kulturą pracy. Poznali region, kulturę, obyczaje, kuchnię regionalną, a teraz dzielą się swoimi doświadczeniami i wiedzą. Udział w takim projekcie z pewnością podniósł kwalifikacje uczniów, wpływa także pozytywnie na prestiż szkoły w wymiarze lokalnym, choćby wśród pracodawców. Gośćmi „Jesiennych smaków Portugalii” była Monika Marchut-Grzybowska Dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Pile, a także przedstawiciele pracodawców:Grażyna Sobieraj właścicielka „Grapilu”, Katarzyna Gradowska pracownik działu obsługi klienta firmy, Grzegorz Saternus szef kuchni w Restauracji Orion, Magdalena Stępień kierownik restauracji oraz Klaudia Siekańska, kierownik marketingu z Hotelu Arche, Krzysztof Drzewiecki Przewodniczący Rady Rodziców ZSG. Obecni byli także gospodarze imprezy, dyrektor szkoły Monika Rój oraz wicedyrektor Małgorzata Gzela – koordynator projektu i Marzena Raźniewska-Nalepa asystent koordynatora. Nie zabrakło również opiekunów stażu Kamilli Rosy, która wraz z uczniami przygotowywała potrawy kuchni portugalskiej oraz Małgorzaty Adamczewskiej-Klap wraz z uczniami, uczestnikami mobilności - relacjonują organizatorzy podsumowania i uczestnicy projektu.

Podsumowano XXVI edycję Pilskich Czwartków Lekkoatletycznych...

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto