MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 
3 kg mąki żytniej
3 kg mąki pszennej
4 l...
fot. pixabay

Przepisy na czas epidemii koronawirusa. Jak zrobić w domu chleb, bułki i pizzę?

Przepis na chleb żytnio-pszenny

Składniki: 3 kg mąki żytniej 3 kg mąki pszennej 4 l mleka 10 dag drożdży 2 łyżki soli Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże i sól, czekamy, aż drożdże wyrosną. Wsypujemy 3 kg mąki żytniej i 1 kg pszennej. Składniki mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto, dodajemy pozostałe 2 kg mąki pszennej. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około godzinę. Przepis pochodzi z książki „Tak smakuje Pomorze” z biblioteki „Dziennika Bałtyckiego”.

Zobacz również

Kinga Zawodnik mówiła jak radzić sobie ze słabościami [ZDJĘCIA]

Kinga Zawodnik mówiła jak radzić sobie ze słabościami [ZDJĘCIA]

ORLEN Wyścig Narodów 2024: Mathieu Kockelmann wygrywa w deszczu. Rondel wciąż liderem

ORLEN Wyścig Narodów 2024: Mathieu Kockelmann wygrywa w deszczu. Rondel wciąż liderem

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!

TYLKO U NAS
Pleszewianin na czele jednego z największych banków w Polsce!