Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc: biała kiełbasa, mazurek i najlepszy żur na świecie!

Martin Nowak
Pyszne przepisy wielkanocne!

Wielkanoc 2020. To nie będą takie same święta jak zawsze, bo spędzimy je w mniejszym gronie osób. Warto jednak zadbać o wielkanocny stół i o to co się na nim pojawi.

Jak święta to musi być żurek. Najlepszy na świecie przygotowuje sołtys Osieka nad Notecią, w gminie Wyrzysk.

- Żurek to moja specjalność. Co roku gotuję go w ogromnych ilościach. Są bowiem osoby, które twierdzą, że Wielkanoc bez mojej zupy po prostu nie może się odbyć - mówi sołtys Ewa Pawlaczyk.

Oto przepis pani Ewy

Żurek

Składniki na zakwas: 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej (typ ok. 1000) 500 ml ciepłej przegotowanej wody skórka z razowego chleba. Sposób przygotowania Do słoika wsypać 7 łyżek mąki, wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni. Żurek można podawać w gotowym chlebie ze sklepu (specjalnie do tego przeznaczonym) lub pieczonym w domu. Chleb studzimy, jeśli był domowego wypieku, następnie odcinamy piętkę, wyjmujemy miąższ, pozostawiając około 2 cm chleba przy skórce. Można częścią wyjętego miąższu wylepić od środka miejsca, które wydają się nam najcieńsze. Przed nalaniem żurku chleb podpiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180 stopniach C).

Przepis na jajka faszerowane

Składniki:
6 jajek, pół łyżeczki papryki w proszku, tyle samo gorczycy, dwie łyżki majonezu.

Przygotowanie:
Podobnie jak poprzednie jajka gotujemy, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyciągamy, rozdrabniamy i mieszamy razem z majonezem i przyprawami.

Mazurek

KRUCHY SPÓD DO MAZURKA KAJMAKOWEGO I CZEKOLADOWEGO:

- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka

Składniki szybko wyrobić, zgnieść, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wyłożyć na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach aż do uzyskania złotego koloru (20-30 minut)

Mazurek kajmakowy

Na kruchy, upieczony i wystudzony spód wyłożyć gotową masę kajmakową (1 puszka) i udekorować bakaliami.
Można też użyć mleka skondensowanego, gotowanego wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny.
Schłodzić, żeby masa trochę stężała.

Mazurek czekoladowy

- pół puszki masy kajmakowej
-3 łyżki mleka
- pół tabliczki czekolady deserowej

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Kiedy już stanie się płynna, dodać 3 łyżki mleka i masę kajmakową. Mieszać, aż składniki się połączą. Lekko wystudzić i rozsmarować na upieczonym, zimnym spodzie. Udekorować bakaliami.

Zrazy ze schabu
Przepis od pań z Sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk.

Składniki: 10 kotletów schabowych 20 plasterków ogórka kiszonego 10 plasterków cebuli 10 kawałków boczku wędzonego przyprawa do wieprzowiny sól pieprz czarny olej woda ziele angielskie liść laurowy kostki mięsne (rosołowe) wykałaczki.

Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, doprawiamy z jednej strony przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Układamy po kawałku boczku, cebuli i 2 plasterki ogórka, zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozwinęło. Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane zraziki smażymy z każdej strony, aż się zarumienią. Po usmażeniu, zrazy przekładamy do garnka, zalewamy wodą, aby były całkowicie zakryte, wrzucamy 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego, doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotują, dodajemy 2 kostki mięsne i gotujemy dalej. Po ok. godzinie wyjmujemy zraziki i zagęszczamy sos zaklepką z zimnej wody, mąki i szczypty soli. Po zagęszczeniu sosu, przekładamy zrazy z powrotem do garnka. Najlepiej smakują z kluskami ziemniaczanymi.

Biała kiełbasa z cebulą

Składniki:
- Biała kiełbasa - surowa lub parzona,
- 3 duże cebule,
- szklanka jasnego piwa,
- pieprz, majeranek,
- łyżeczka suszonych warzyw,
- olej do smażenia.

Przygotowanie:

Białą kiełbasę nacinamy w paski i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju razem z pokrojoną w plastry cebulą. Gdy się przyrumieni, dodajemy piwo i dusimy do miękkości. Jeśli kiełbasa jest surowa, ten etap przygotowania dania powinien trwać nieco ponad pół godziny, jeśli parzona - wystarczy kilka minut. Pod koniec duszenia dodajemy suszone warzywa, pieprz i majeranek, według uznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto