Przepyszna pascha wielkanocna. Przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Sekretem wyjątkowego smaku jest domowy twarożek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pascha wielkanocna to pyszny, świąteczny deser. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pascha wielkanocna to pyszny, świąteczny deser. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na paschę wielkanocną. To pyszny, tradycyjny deser przygotowywany zwykle w kształcie kopuły. Polecamy zrobić go z domowego twarożku, z bakaliami i owocami. Rodzina będzie zachwycona. Zobacz, jak krok po kroku zrobić paschę wielkanocną.

W skrócie

Mam dla ciebie przepis na pyszną paschę wielkanocną. Ten świąteczny deser warto zrobić z domowego twarożku. To prostsze niż się wydaje! Proponuję podać paschę z brzoskwiniami i truskawkami. Świetnie będzie smakować także polana sosem czekoladowym. Do zrobienia paschy potrzebna jest gaza niejałowa, do kupienia w każdej aptece. Można użyć także lnianej ściereczki, tylko ważne, by nie miała zapachu płynów do prania.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować paschę wielkanocną.

Przepis na paschę wielkanocną

czas przygotowania ok. 2 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 2 l mleka świeżego tłustego,
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • opcjonalnie orzechy i rodzynki,
  • zapach śmietanowy lub pomarańczowy,
  • owoce do dekoracji np. truskawki, brzoskwinie.

Jak zrobić paschę na Wielkanoc?

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami i wlej masę do mleka.
  3. Całość zamieszaj i zmniejsz ogień, by masa gotowała się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. twarożek zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką i za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj twarożek.
  6. Gazę zawiń i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  7. Gdy ser przestygnie, utrzyj masło z cukrem, dodaj ser, wanilię i zapach do ciasta lub skórkę z cytryny. Możesz dodać także ulubione bakalie.
  8. Gotową masę serową przełóż do miski wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  9. Przed podaniem paschę wyjmij z miski, zdejmij folię i udekoruj całość np. truskawkami i brzoskwiniami.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Przepyszna pascha wielkanocna. Przepis na tradycyjny deser na Wielkanoc. Sekretem wyjątkowego smaku jest domowy twarożek - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie