Smaki Wielkopolski. Odcinek 14. Gotujemy na skraju trzech województw. Sprawdź przepis na chłopski garnek i sposób na wykorzystanie andrutów

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
W dzisiejszym odcinku przyjechaliśmy w sam środek puszczy, na skraj trzech województw – wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz lubuskiego. Gdzie gotujemy? W Rezydencji nad jeziorem w Pestkownicy, której niecodzienne położenie przyciąga mnóstwo turystów w sezonie i nie tylko. W dzisiejszym odcinku poznacie przepis na chłopski garnek z wędlinami. Kucharz, Andrzej Gołąbek, poda również sposób na wykorzystanie andrutów w deserze. W programie ponownie wykorzystaliśmy produkty od członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sprawdźcie przepis i koniecznie zobaczcie wideo!

Rezydencja nad jeziorem przyciąga swoim położeniem

W sezonie turyści licznie przyjeżdżają do Rezydencji nad jeziorem, by zaznać ciszy, spokoju i spędzić trochę czasu na łonie natury. Nic dziwnego, ponieważ Pestkownica to miejsce położone w środku puszczy, nad jeziorem. Kusi pięknym otoczeniem, ale również wieloma atrakcjami, jak: jezioro z leczniczą borowiną, strzelnica sportowa, kort tenisowy, hodowla danieli, sprzęt do sportów wodnych czy…obserwatorium astronomiczne! Wyposażone w profesjonalny teleskop obserwatorium daje fantastyczne warunki do obserwacji nieba.

Pestkownica – Rezydencja nad jeziorem w 2019 roku triumfowała w konkursie organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego na najlepszy obiekt turystyczny na obszarach wiejskich. To właśnie tu mamy dziś przyjemność przygotować dwa pyszne dania. Pyszne, bo z dobrej jakości produktów od lokalnych producentów.

zdjecie

Producenci z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

W przygotowywanych daniach wykorzystaliśmy wędliny z firmy „Tradycyjne Jadło”, która produkuje swoje wyroby wykorzystując tradycyjne metody wędzenia i naturalne przyprawy, nie stosując żadnych wzmacniaczy smaku. Dzięki temu firma jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, wspierającej producentów regionalnej żywności. Więcej o Sieci Dziedzictwa Kulinarnego pisaliśmy przy okazji artykułu w poprzednim odcinku programu. O jakości wędlin od firmy „Tradycyjne Jadło” świadczy już sam zapach, który jest niezwykle intensywny i jest dowodem na wykorzystanie naturalnego procesu produkcji. W daniu głównym – chłopskim kociołku – znalazły się wędliny: kiełbasa polska pieczona, szynka gospodarza, boczek wędzony oraz kiełbasa swojska, również ziemniaki, cebula i kiszona kapusta.

Na deser Andrzej Gołąbek przygotował karmelizowane owoce z posypką z andrutów, który każdy zna i uwielbia. Andruty Kaliskie znalazły się również w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska dzięki swojej unikatowej recepturze i zakorzenieniu w lokalnej tradycji. Produkt posiada „Chronione oznaczenie geograficzne”, co znaczy, że jego receptura, nazwa i miejsce, w którym są wyrabiane, są chronione prawem Unii Europejskiej. To niezwykła nobilitacja dla naszego, lokalnego, kaliskiego produktu, który z wielką przyjemnością zaprezentowaliśmy w nowej odsłonie dziś na naszym stole.

zdjecie

Przepis na chłopski kociołek i chrupki deser z andrutami

Zobacz wideo i sprawdź koniecznie spis składników na proste, a jednocześnie niezwykle pyszne dania zaproponowane przez Andrzeja Gołąbka, szefa kuchni restauracji „Republika Róż”.

Składniki na chłopski kociołek:

  • Wędliny: kiełbasa polska pieczona, kiełbasa swojska, boczek wędzony, szynka gospodarza od firmy „Tradycyjne Jadło”,
  • Kiszona kapusta – jedno małe opakowanie,
  • Ziemniaki – 7 średnich sztuk,
  • Cebula – 2 szt.,
  • Olej, masło do smażenia,
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie.

Składniki na deser:

  • Jabłka – 2 szt.,
  • Gruszki – 2 szt.,
  • Olej, masło do karmelizowania,
  • Goździki, cynamon,
  • Andruty Kaliskie.

Zachęcamy do korzystania z produktów od lokalnych producentów, szczególnie tych, którzy są wyróżnieni członkostwem w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Sprawdźcie więcej informacji na temat samej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz skorzystajcie z aplikacji – przewodnika „Kulinarna Wielkopolska” – która pomoże Wam trafić w miejsca równie docenione w województwie wielkopolskim. Link do aplikacji znajdziesz: tutaj.

Partnerem odcinka i całego cyklu programu „Smaki Wielkopolski” jest:

W odcinku ulokowano członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska:

Partnerem odcinka jest: Rezydencja nad Jeziorem – Pestkownica.

zdjecie

Materiał oryginalny: Smaki Wielkopolski. Odcinek 14. Gotujemy na skraju trzech województw. Sprawdź przepis na chłopski garnek i sposób na wykorzystanie andrutów - Głos Wielkopolski

Dodaj ogłoszenie