Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

,,Smaki Wielkopolski". W Dobrzycy gotowaliśmy gulasz z dzika [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Martin Nowak
Martin Nowak
Podróżujemy i poznajemy smaki Wielkopolski. Jesteście ich ciekawi?

Głos Wielkopolski rusza z programem kulinarnym ,,Smaki Wielkopolski". Jego odcinki będzie można śledzić w internecie, a pierwsze nagranie powstało w Dobrzycy w gminie Szydłowo.

Piękna pogoda, jeszcze piękniejsze krajobrazy, spokój, cisza i - co najważniejsze - ekologiczne produkty od lokalnych producentów. W takich warunkach muszą powstać wyjątkowe potrawy i nie ma mowy, aby komuś coś nie smakowało.

Taki ,,raj" nasza ekipa spotkała w Dobrzycy. Nowoczesną kuchnię mobilną ulokowano przy restauracji ,,Nad Rozlewiskiem". Nasz kucharz Andrzej Gołąbek poczuł się tu jak ryba w wodzie. Do przygotowania miał jednak nie rybę, a dzika. Dokładnie zaś gulasz z dzika ze śliwką i kluskami.

Oczywiście, nieocenieni byli partnerzy odcinka. Zdrowe i w pełni ekologiczne mięso z dzika (szynka) dostarczyło Nadleśnictwo Sarbia. O śliwki bez pestycydów zadbała Gmina Białośliwie, a oliwa z oliwek i oliwki pochodziły z firmy IGrek24 z Wągrowca. Niezbędny sprzęt i meble kuchenne trafiły na plan produkcyjny odcinka dzięki firmie Plastmet z Lubasza.

Sama lokalizacja także była strzałem w dziesiątkę. Restauracja ,,Nad Rozlewiskiem" zachwyciła prowadzącą program Natalię Kozanecką z Głosu Wielkopolskiego.

- Restauracja urzekła mnie z kilku powodów. Jeden jest oczywisty - po prostu jest tu pięknie! Rozległy teren położony nad rzeką Gwda to doskonałe miejsce do wypoczynku. Mamy tu piękne tarasy, widoki po prostu zachwycają. Miejsce to jednak cenię przede wszystkim z innego względu - to tutaj przykłada się największą wagę do produktów, z których komponowane są dania dla gości. Wyobraźcie sobie, że to właśnie tutaj podawane są potrawy z produktów z własnej hodowli - warzyw, owoców i ziół, które pochodzą z ogrodu i sadu właścicielki, Pani Anny Stokłosy. Jaja pochodzą od kur ze stada biegającego po wolnym wybiegu. Kury są karmione ekologicznie. Mięso, które znajduje się w przygotowywanych potrawach jest specjalnie selekcjonowane. Wszystko po to, by goście mieli pewność, że jedzą zdrowo i ekologicznie.

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto