,,Smaki Wielkopolski". W Dobrzycy gotowaliśmy gulasz z dzika [ZOBACZ ZDJĘCIA]

Martin Nowak
Martin Nowak
Podróżujemy i poznajemy smaki Wielkopolski. Jesteście ich ciekawi?

Głos Wielkopolski rusza z programem kulinarnym ,,Smaki Wielkopolski". Jego odcinki będzie można śledzić w internecie, a pierwsze nagranie powstało w Dobrzycy w gminie Szydłowo.

Piękna pogoda, jeszcze piękniejsze krajobrazy, spokój, cisza i - co najważniejsze - ekologiczne produkty od lokalnych producentów. W takich warunkach muszą powstać wyjątkowe potrawy i nie ma mowy, aby komuś coś nie smakowało.

Taki ,,raj" nasza ekipa spotkała w Dobrzycy. Nowoczesną kuchnię mobilną ulokowano przy restauracji ,,Nad Rozlewiskiem". Nasz kucharz Andrzej Gołąbek poczuł się tu jak ryba w wodzie. Do przygotowania miał jednak nie rybę, a dzika. Dokładnie zaś gulasz z dzika ze śliwką i kluskami.

Oczywiście, nieocenieni byli partnerzy odcinka. Zdrowe i w pełni ekologiczne mięso z dzika (szynka) dostarczyło Nadleśnictwo Sarbia. O śliwki bez pestycydów zadbała Gmina Białośliwie, a oliwa z oliwek i oliwki pochodziły z firmy IGrek24 z Wągrowca. Niezbędny sprzęt i meble kuchenne trafiły na plan produkcyjny odcinka dzięki firmie Plastmet z Lubasza.

Sama lokalizacja także była strzałem w dziesiątkę. Restauracja ,,Nad Rozlewiskiem" zachwyciła prowadzącą program Natalię Kozanecką z Głosu Wielkopolskiego.

- Restauracja urzekła mnie z kilku powodów. Jeden jest oczywisty - po prostu jest tu pięknie! Rozległy teren położony nad rzeką Gwda to doskonałe miejsce do wypoczynku. Mamy tu piękne tarasy, widoki po prostu zachwycają. Miejsce to jednak cenię przede wszystkim z innego względu - to tutaj przykłada się największą wagę do produktów, z których komponowane są dania dla gości. Wyobraźcie sobie, że to właśnie tutaj podawane są potrawy z produktów z własnej hodowli - warzyw, owoców i ziół, które pochodzą z ogrodu i sadu właścicielki, Pani Anny Stokłosy. Jaja pochodzą od kur ze stada biegającego po wolnym wybiegu. Kury są karmione ekologicznie. Mięso, które znajduje się w przygotowywanych potrawach jest specjalnie selekcjonowane. Wszystko po to, by goście mieli pewność, że jedzą zdrowo i ekologicznie.

Paweł Szrot ostro o "Zielonej Granicy"."To porównanie jest uprawnione"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie