MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

W Nowej Hucie nad Wisłą budują wielkie hale magazynowe

W Nowej Hucie nad Wisłą budują wielkie hale magazynowe

W Nowej Hucie nad Wisłą budują wielkie hale magazynowe

W Nowej Hucie nad Wisłą budują wielkie hale magazynowe

Polecamy

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Skandaliczna jakość lodów w polskich lodziarniach. Tak cię oszukują!

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku