To ciasto z rabarbarem zrobisz w 15 minut. Błyskawiczny przepis na wiosenne ciasto pachnące wanilią. Smakuje obłędnie!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przestudzone ciasto z rabarbarem oprósz cukrem pudrem.
Przestudzone ciasto z rabarbarem oprósz cukrem pudrem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sezon na rabarbar w pełni. Mamy dla was przepis na wyborne ciasto z rabarbarem. Jego przygotowanie zajmie co najwyżej kwadrans. Ciasto jest pyszne, proste i... pięknie pachnie wanilią. Taki placek z rabarbarem posmakuje każdemu. Zobacz nasz przepis i sprawdź, jak go zrobić krok po kroku. Życzymy smacznego.

Spis treści

Rabarbar i jego właściwości

Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy spotkać go w sklepie. Rabarbar to roślina, która najlepsza jest podczas wiosny oraz początku lata, wtedy gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.

Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal.

Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.

Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy:

  • duże ilości witaminy A
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • witaminy C, E, K, B1, B2, B6
  • kwas foliowy
  • niewielką ilość jodu

Właściwości zdrowotne rabarbaru:

  • ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cholesterolu

Kto nie może jeść rabarbaru?

Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:

  • z kamicą szczawianową
  • dną (skazą) moczanową
  • osteoporozą
  • dzieci i kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #2

Berlinger Haus

Berlinger Haus Zestaw Noży 8 Częściowy Na Stojaku Burgundy ...

239,99 zł159,00 zł-34%
miejsce #3

WMF

Zestaw 3 narzędzi Profi Select

189,00 zł139,00 zł-26%
miejsce #4

Zwieger

Zwieger Chochla Z Wylewką Obsidian 33cm 370305

59,99 zł44,90 zł-25%
miejsce #5

WMF

WMF Nuova Szczypce uniwersalne 25 cm 1297336040

109,99 zł85,90 zł-22%
miejsce #7

Zwilling

Zwilling Pro Chochla Do Zupy 32,5 Cm (371600000)

134,10 zł119,00 zł-11%
miejsce #9

Tescoma

Tescoma Forma Do Deserów Delicia D-24 Cm

76,90 zł74,90 zł
Materiały promocyjne partnera

żródło: dietetycy.org.pl

Rabarbar w roli głównej - pyszne przepisy

Rabarbar głównie jest wykorzystywany do wypieków. Jego cierpki, kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta.

Popularne przepisy z rabarbarem to:

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru.

Proponujemy doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem:

Szybkie ciasto z rabarbarem - prosty przepis

(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut)

Piecz ciasto ok. 40 minut w 180 stopniach.
Piecz ciasto ok. 40 minut w 180 stopniach. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3- 4 łodygi rabarbaru
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

  1. Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
  2. Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
  3. Rozpuść masło.
  4. Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  6. Nie wyłączając miksera dodaj masło i sypkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  10. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #11

Kenwood

Kenwood Titanium Chef Barker XL KVL85.594SI

3 398,99 zł3 290,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: To ciasto z rabarbarem zrobisz w 15 minut. Błyskawiczny przepis na wiosenne ciasto pachnące wanilią. Smakuje obłędnie! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie