Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Top Chef Jakub Reszka gotował w gminie Wysoka. Co dobrego przygotował?

Martin Nowak
Martin Nowak
Było wesoło i pysznie, a więc nie mogło się nie podobać tym, którzy - w sobotę 10 września - postanowili uczestniczyć w imprezie pod nazwą "Pyrlandia z przytupem"

Top Chef Jakub Reszka w Starem

Stare to niewielka, ale urokliwa wieś w gminie Wysoka. W sobotę 10 września, na terenie przy tutejszej remizie OSP, odbyło się wydarzenie pod nazwą "Pyrlandia z przytupem", podczas którego w głównej roli występowała... pyra, inaczej ziemniak.

Gościem specjalnym imprezy był uczestnik 7. edycji telewizyjnego programu kulinarnego Top Chef Polska - Jakub Reszka. Kucharz pochodzi z Krakowa, ale na co dzień mieszka i pracuje w Poznaniu. Oczywiście, jego miejsce jest w restauracyjnej kuchni, gdzie może spełniać się i rozwijać swoje umiejętności. Wielkopolską kuchnię lubi, ale jest coś czego nie mógłby zjeść.

- Jedną z takich rzeczy jest czernina. Nie mógłbym jej zjeść, chociaż - przyznam - kaszankę lubię - mówił.

Jakub Reszka przed małą widownią przygotował babkę ziemniaczaną, a także maczankę po krakowsku. Każdy mógł spróbować i podzielić się własną opinią.

- Jest bardzo dobre. Takie coś innego -

powiedział jeden z chłopców zapytany przez Top Chefa. Według Jakuba Reszki to właśnie dzieci są najlepszymi, bo szczerymi krytykami kulinarnymi.

Konkurs kół gospodyń

Podczas wydarzenia odbył się także konkurs kulinarny, podczas którego swoimi popisowymi potrawami z ziemniaka mogły popisać się panie z kół gospodyń wiejskich działających na terenie gminy Wysoka. Ich poczynania oceniało jury z Jakubem Reszką i burmistrzem Miasta i Gminy Wysoka Arturem Kłyszem na czele.

KGW Młotkowo przygotowało placki ziemniaczane. Panie z KGW Czajcze ugotowały zupę ziemniaczaną "Zaklepusy po Czajecku". Co jeszcze królowało na stołach? KGW Wysoczka serwowało ziemniaki w mundurkach faszerowane cukinią z dipem czosnkowym.

Jedno z trudniejszym dań przygotowało KGW Bądecz. Były to kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym.

- Macie sporo pracy -

powiedział do pań Jakub Reszka.

Miejscowe KGW Stare przygotowało natomiast szare kluski z boczkiem i cebulą.

Top Chef Jakub Reszka gotował w gminie Wysoka. Co dobrego pr...

Kawa z kłaczkiem – to nazwa nowego miejsca na mapie Piły – k...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto