Warsztaty kulinarne po ukraińsku w Pile
Serniki, bakłażanowe pawie ogony i barszcz. Te pyszności zostały przygotowane - w czwartek 10 listopada - w Kawiarni Dworcowa na dworcu PKP w Pile przez obywatelki Ukrainy, które wzięły udział w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Bank Żywności w Pile.
Były to warsztaty kulinarne i integracyjne, których uczestnicy mogli nie tylko wymienić się kulinarnymi doświadczeniami, ale także umocnić relacje. Polacy i Ukraińcy w kuchni - jak się okazuje - są bardzo zgodni, potrafią sobie pomagać, a współpraca wychodzi im doskonale. Różnice w gotowaniu są jednak zauważalne.
Jak gotuje się w Ukrainie?
- W Polsce, z tego co wiem, barszcz gotuje się inaczej niż w Ukrainie. My gotujemy go m.in. na kapuście -
powiedziała Swietłana.
Na ukraiński barszcz składa się także na przykład: wołowina, ziemniaki, cebula i fasola.
Dania w ukraińskim wydaniu były bardzo smaczne o czym mógł przekonać się m.in. Jacek Bogusławski, Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego. Jego rolą podczas warsztatów nie była sama degustacja, bowiem brał czynny udział w gotowaniu, a także zabrał się m.in. za mycie naczyń.
Atmosfera podczas warsztatów była bardzo luźna i miła. Nie brakowało żartów i śmiechu. A te czynniki zawsze sprawiają, że dania nabierają smaku.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?