Jak przygotować wielkanocne dania bez glutenu? Odpowiedź na to pytanie można było uzyskać podczas warsztatów, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile. Uczestnicy bardzo chwalili zajęcia.
- Kiedyś, żeby zdobyć jakąkolwiek wiedzę na temat diety bezglutenowej, musiałam jeździć na warsztaty do Warszawy, Szczecina czy Bydgoszczy. W końcu na miejscu możemy nauczyć się czegoś nowego - chwaliła Katarzyna Półtorak, której córka choruje na celiakię.
Warsztaty kulinarne w Pile odbyły się pod hasłem "Bezglutenowa Wielkanoc dla dzieci i dorosłych". Okazało się, że chociaż dieta bezglutenowa wymaga stosowania innych produktów: specjalnych rodzajów mąk, wędlin, to nie wyklucza jednak tradycyjnych dań podczas nadchodzących świąt.
- Przygotujemy pasztet, żurek, dwa rodzaje ciast, chleby do święconki, paszteciki nadziewane białą kiełbasą, oczywiście bezglutenową, uczymy się też jak szybko zrobić żurek, bez zakwasu, ale na bezglutenowym chlebie. Chcemy pokazać, że nawet na diecie bezglutenowej wielkanocny stół może być urozmaicony - tłumaczyła Marta Krzyżanowska - Sołtysiak, organizatorka wspólnego gotowania.
Warsztaty kulinarne w Pile: więcej przeczytasz w Tygodniku Pilskim już 24 marca.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?