Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc: Kiełbasa biała parzona wielkopolska z unijnym certyfikatem. Poznaj producentów

AB
Producenci kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej otrzymali unijne certyfikaty
Producenci kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej otrzymali unijne certyfikaty Waldemar Wylegalski
Od 2017 roku kiełbasa biała parzona wielkopolska jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. By dostać certyfikat unijny - trzeba spełnić szereg wymogów - ma być produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju. Obecnie dziesięć firm z Wielkopolski może poszczycić się certyfikatem jakości. Wśród nich jest Dolina Noteci.

Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskim.

Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże - 2-3 dni po uboju i mieć pewny kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek.

Ten ostatni jest znakiem rozpoznawalnym certyfikowanej kiełbasy. Zawartość majeranku powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.

Firmy pragnące produkować certyfikowaną kiełbasę białą parzoną wielkopolską muszą poddać się procedurze sprawdzającej: najpierw w Komisji Kontroli Produkcji przy Ogólnopolskim Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, a na końcu przez właściwy Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który wydaje świadczenia jakości upoważniające do posługiwania się zastrzeżoną unijnym prawem nazwą.

Oto lista firm, które mają prawo produkować kiełbasę białą parzoną wielkopolską:
Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
Zakłady Mięsne Szajek
Zakłady Mięsne Mielczarek
Zakłady Mięsne "BYSTRY"
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
WALDI Zakłady Mięsne
AGRO-HANDEL
Zakłady Mięsne "Dolina Noteci"
Zakłady Mięsne Kozłowski

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto