Według dokumentu nadającego kiełbasie białej parzonej wielkopolskiej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego może być ona produkowana tylko na dokładnie określonym obszarze geograficznym: w Wielkopolsce oraz niektórych powiatach w Lubuskiem i Kujawsko-Pomorskim.
Mięso powinno pochodzić z Polski, być świeże - 2-3 dni po uboju i mieć pewny kształt oraz kolor. Nie mniej ważne są przyprawy. Dozwolone do wykorzystania są takie jak sól warzona, pieprz świeżo mielony czarny, świeżo starty czosnek oraz majeranek.
Ten ostatni jest znakiem rozpoznawalnym certyfikowanej kiełbasy. Zawartość majeranku powinna być nie mniejsza niż 300 gramów na 100 kg mięsa.
Firmy pragnące produkować certyfikowaną kiełbasę białą parzoną wielkopolską muszą poddać się procedurze sprawdzającej: najpierw w Komisji Kontroli Produkcji przy Ogólnopolskim Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy, a na końcu przez właściwy Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który wydaje świadczenia jakości upoważniające do posługiwania się zastrzeżoną unijnym prawem nazwą.
Oto lista firm, które mają prawo produkować kiełbasę białą parzoną wielkopolską:
Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek
Zakład Mięsny sp. j. Konarczak
Zakłady Mięsne Szajek
Zakłady Mięsne Mielczarek
Zakłady Mięsne "BYSTRY"
Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki
WALDI Zakłady Mięsne
AGRO-HANDEL
Zakłady Mięsne "Dolina Noteci"
Zakłady Mięsne Kozłowski
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?