1 z 12
Następne
Karp, kutia, grzybowa, barszcz, kompot z suszu. Wspólnie przygotowujemy wigilijne potrawy!
śledzie po tatarsku
Składniki: 6 płatów solonych matiasów, 1 cebula , 4 ogórki kiszone , 20 szt pieczarek marynowanych, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki majonezu, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól,pieprz, sok z połowy cytryny. Wykonanie: Matiasy moczyć godzinę w wodzie. Następnie osuszyć i skropić obficie sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na ukos na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone oraz pieczarki także pokroić w małą kostkę. Do salaterki przełożyć cebulę, ogórki, pieczarki oraz groszek. Dodać majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Przygotowaną sałatkę wyłożyć na półmisek. Na sałatce ułożyć kawałki śledzi i podawać.