2 z 12
Poprzednie
Następne
Karp, kutia, grzybowa, barszcz, kompot z suszu. Wspólnie przygotowujemy wigilijne potrawy!
karp w galarecie
Składniki: karp - 1 kg ryby, kostka bulionowa, rodzynki, marchew, żelatyna, sól, pieprz, cytryna, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie . Przyrządzanie: Pokrój rybę w dzwonka, skrop sokiem z cytryny i odstaw do lodówki. Obierz włoszczyznę i włóż do rondla, zalej 3 szklankami wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz kostkę rosołową. Ugotuj. Włóż rybę do wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Ostrożnie wyjmij rybę i ułóż ją na półmisku. W gorącym płynie rozpuść łyżeczkę żelatyny. Zalej rybę chłodną, ale wciąż płynną galaretą z rodzynkami. Dopraw do smaku.