Karp, kutia, grzybowa, barszcz, kompot z suszu. Wspólnie przygotowujemy wigilijne potrawy!
pierogi z kapustą
Składniki: 500g mąki, szklanka gorącej wody, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko. Na farsz: 500 g kiszonej kapusty, pół szklanki dobrych suszonych grzybów, 150 g cebuli,1 łyżka masła, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz. Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.