Karp, kutia, grzybowa, barszcz, kompot z suszu. Wspólnie przygotowujemy wigilijne potrawy!
Śledź z wędzonymi śliwkami
Składniki: 10 płatów śledziowych, 5 cebul, natka pietruszki 100 ml miodu, 20 dag wędzonych śliwek, 100 ml nalewki śliwkowej, 200 ml czerwonego wina. 10 liści laurowych ,20 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka octu balsamicznego, goździki, pieprz czarny, sól. cukier. Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.