Z serem, kapustą i grzybami, jagodami, mięsem lub ruskie - chyba wszystkich rodzajów pierogów można było skosztować w Szczerbinie.
Mieszkańcy nie tylko Szczerbina, ale całej gminy Łobżenica są mistrzami w lepieniu pierogów. Co roku zaskakują ich smakiem i jakością.
W tym roku Święto Pieroga, odbyło się w Szczerbinie. Stoły uginały się od pierogów, z których - w ramach konkursu kulinarnego - przygotowano aż jedenaście potraw. Wystawiły je: sołectwa - Rataje, Witrogoszcz Kolonia, Fanianowo, Trzeboń, koła Gminnej Rady Kobiet w Liszkowie, Fanianowie i Walentynowie, szkoła w Dźwiersznie, Towarzystwo Miłośników Łobżenicy oraz Ewa Piotrowska i Danuta Mrotek.
Jury w składzie : burmistrz Łobżenicy Piotr Łosoś, Przewodniczący Rady Powiatu Kazimierz Wasiak i radny Ryszard Biniak, po degustacji zdecydowali, że pierwsze miejsce bezapelacyjnie należy się Szkole Podstawowej w Dźwiersznie, drugie sołectwu Rataje, a trzecie sołectwu Trzeboń.
Wyróżnienie trafiło natomiast do rąk Ewy Piotrowskiej z Dźwierszna.
Podczas święta odbyło się wiele sportowych konkurencji m.in. jedzenie pierogów na czas. Ich prawdziwymi smakoszami okazali się Krzysztof Chęciński, Jakub Ziarek i Wanda Bilicka.
W sumie tego dnia sprzedano około 6 tysięcy pysznych pierogów!
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?