Gotowaliśmy w samym środku puszczy. Tym razem na naszym stole królowały wędliny i... andruty!

Martin Nowak
Martin Nowak
Udostępnij:
Kolejny odcinek ,,Smaków Wielkopolski" nagrywaliśmy w malowniczej Pestkownicy w gminie Krzyż Wielkopolski

Już nie możecie doczekać się kolejnych odcinków naszego programu kulinarnego ,,Smaki Wielkopolski"? Dla Was nowych doznań smakowych szukamy dosłownie wszędzie - nawet w środku puszczy, gdzie częściej można usłyszeć śpiew ptaków niż ludzkie rozmowy.

Pojechaliśmy do Pestkownicy, a dokładnie do Rezydencji nad jeziorem, która położona jest w środku lasu nad jeziorem, na terenie Puszczy Drawskiej. Jest tam pięknie, to mało powiedziane... A nie dość, że pięknie, to jeszcze smacznie. Przekonała się o tym nasza ekipa.

- W Rezydencji nad jeziorem dobrze zjemy - tutejsi kucharze tworzą sezonowe menu i korzystają z lokalnych produktów. My również zaplanowaliśmy danie z produktów od lokalnych producentów, członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Dziś na naszym stole będą królować wędliny od firmy Tradycyjne Jadło - producenta, który wstąpił do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dzięki samemu procesowi produkcji swoich wyrobów, który bazuje na wędzeniu na prawdziwym dymie olchowym. Do deseru wykorzystamy zaś legendarne andruty kaliskie. Każdy je zna i lubi, a w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znalazły się dzięki swojej unikatowej recepturze i zakorzenieniu w lokalnej tradycji. Andruty posiadają certyfikat „Chronione oznaczenie geograficzne”, co znaczy, że receptura, nazwa i miejsce, w którym są wyrabiane, są chronione prawem Unii Europejskiej - przed kamerami mówił prowadzący program Piotr Łuczak.

Ogromną radość z gotowania w niezwykle malowniczej Pestkownicy miał nasz kucharz Andrzej Gołąbek. Czym tym razem postanowił nas zaskoczyć?

Daniem głównym był chłopski kociołek z wędlinami, cebulą, ziemniakami oraz kiszoną kapustą. Na deser zaś przygotował jabłka i gruszki zasmażane z cynamonem, goździkami i posypką z andrutów.

Już niebawem odcinek będzie do obejrzenia na stronie gloswielkopolski.pl/smaki-wielkopolski/

Firmy mają problem. Dlaczego? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie