Salmonella w kefirze Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy. Produkt jest wycofywany ze sklepów [KUPIŁEŚ, WYRZUĆ]

Martin Nowak
Martin Nowak
Arch. Główny Inspektorat Sanitarny
W kefirze z Łobżenicy wykryto niebezpieczne dla zdrowia pałeczki salmonelli. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. Jego termin ważności mija 25 marca.

Salmonella w kefirze z Łobżenicy

Główny Inspektorat Sanitarny bije na alarm i informuje o wycofaniu ze sprzedaży kefiru pochodzącego z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy, w powiecie pilskim. W jednej z partii produktu wykryto salmonellę, która może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Szczególnie narażone na konsekwencji zdrowotne są małe dzieci i osoby starsze.

Bakterie salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek 200-gramowego kefiru z OSM Łobżenica. Termin jego przydatności do spożycia mija 25 marca 2023 roku.

- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie -

informuje GIS.

Co na to producent?

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy działa od 1982 roku i jest jedną z najstarszych tego typu w kraju. W całej swojej historii - jak mówi Tomasz Gryczka, zastępca prezesa OSM Łobżenica - po raz pierwszy ma problem... z salmonellą.

- Nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej sytuacji. Zastanawia nas to, dlaczego tylko w jednej na pięć próbek wykryto salmonellę, ale oczywiście zastosowaliśmy się do wszystkich zaleceń i praktycznie produktu nie ma już na rynku. Poza tym, nie otrzymaliśmy informacji, aby ktokolwiek skarżył się na problemy zdrowotne -

mówi Tomasz Gryczka.

Według zastępcy prezesa akurat produkcja kefiru nie była duża.

- To jest mowa o 2 tys. 600 opakowaniach produktu.

OSM w Łobżenicy sama również zleciła badanie kefiru pod kątem salmonelli.

- Zrobiliśmy to dla własnej wiedzy, chociaż oczywiście mamy świadomość, że niczego to już nie zmieni -

mówi Tomasz Gryczka.

Według zastępcy prezesa, najważniejsze jest zdrowie klientów, a więc OSM w Łobżenicy wdroży dodatkowe procedury, które zapewnią bezpieczeństwo.

- Przeprowadzimy dokładną analizę i wdrożymy dodatkowe środki ostrożności, o których powiadomimy Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Objawy zakażenia salmonellą

Pierwsze objawy choroby - jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny - pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

- Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Salmonella w kefirze Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ło...

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie