Salmonella w kefirze z Łobżenicy
Główny Inspektorat Sanitarny bije na alarm i informuje o wycofaniu ze sprzedaży kefiru pochodzącego z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łobżenicy, w powiecie pilskim. W jednej z partii produktu wykryto salmonellę, która może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Szczególnie narażone na konsekwencji zdrowotne są małe dzieci i osoby starsze.
Bakterie salmonelli wykryto w jednej z pięciu próbek 200-gramowego kefiru z OSM Łobżenica. Termin jego przydatności do spożycia mija 25 marca 2023 roku.
- Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie -
informuje GIS.
Co na to producent?
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy działa od 1982 roku i jest jedną z najstarszych tego typu w kraju. W całej swojej historii - jak mówi Tomasz Gryczka, zastępca prezesa OSM Łobżenica - po raz pierwszy ma problem... z salmonellą.
- Nigdy wcześniej nie mieliśmy takiej sytuacji. Zastanawia nas to, dlaczego tylko w jednej na pięć próbek wykryto salmonellę, ale oczywiście zastosowaliśmy się do wszystkich zaleceń i praktycznie produktu nie ma już na rynku. Poza tym, nie otrzymaliśmy informacji, aby ktokolwiek skarżył się na problemy zdrowotne -
mówi Tomasz Gryczka.
Według zastępcy prezesa akurat produkcja kefiru nie była duża.
- To jest mowa o 2 tys. 600 opakowaniach produktu.
OSM w Łobżenicy sama również zleciła badanie kefiru pod kątem salmonelli.
- Zrobiliśmy to dla własnej wiedzy, chociaż oczywiście mamy świadomość, że niczego to już nie zmieni -
mówi Tomasz Gryczka.
Według zastępcy prezesa, najważniejsze jest zdrowie klientów, a więc OSM w Łobżenicy wdroży dodatkowe procedury, które zapewnią bezpieczeństwo.
- Przeprowadzimy dokładną analizę i wdrożymy dodatkowe środki ostrożności, o których powiadomimy Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Objawy zakażenia salmonellą
Pierwsze objawy choroby - jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny - pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.
- Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
Salmonella w kefirze Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ło...
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?